Gemeente Nijmegen

Jan IJkema krijgt Zilveren Waalbrugspeld

10/01/2008

Op donderdag 10 januari krijgt Jan IJkema (77) de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Hij zette zich de afgelopen zestien jaar in voor Stichting Financieel Beheer Ouderen Nijmegen, stichting fiBON.

Stichting fiBON is een vrijwilligersorganisatie die in 1989 werd opgericht door de Thuiszorg Zuid-Gelderland, St. Welzijnswerk Ouderen Nijmegen en de Nijmeegse Instelling voor Maatschappelijk Werk, ten dienste van ouderen die door fysieke en/of psychische klachten hun financiën niet meer op orde kunnen houden en daardoor ernstig in de problemen komen. Voor deze ouderen beheert de Stichting alle inkomsten en uitgaven en neemt daardoor een enorme druk bij deze mensen weg.

Jan IJkema is 16 jaar geleden als vrijwilliger begonnen bij Stichting fiBON. In 1993 heeft hij het penningmeesterschap op zich genomen en ook is hij administrateur van Stichting fiBON. Daarnaast zet hij zich met veel ijver in als begeleider van de cliënten en is hij vraagbaak en praatpaal voor alle 20 vrijwilligers van de Stichting.

Ook heeft hij voor de stichting een aangepast computerprogramma mee ontwikkeld dat hem inzicht geeft in alle bestanden en gegevens van de inmiddels meer dan honderd cliënten. De automatisering heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van de werkzaamheden in de stichting. Hierdoor werd de handmatige verwerking van de administratie verleden tijd.

Op donderdag 10 januari om 10.15 uur reikt loco-burgemeester Paul Depla de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de afscheidsbijeenkomst van Jan IJkema op de Van Schaeck Mathonsingel 12 te Nijmegen.