Koninklijke Nederlandse Schaakbond

RSB wil historie toegankelijk maken

Het is waardevol om de geschiedenis maximaal toegankelijk te maken. De voorzitter van de Rotterdamse Schaak Bond (RSB), Teun Koorevaar, heeft daarom afspraken gemaakt met een belangrijk archief in Rotterdam: Het Rotterdamsch Leeskabinet.

'We hebben ons archief vanaf 1893 in langdurig bruikleen gegeven aan het Leeskabinet. Dat heeft het professioneel in kaart gebracht, zodat het makkelijk kan worden geraadpleegd. Alle leden van de RSB kunnen nu gratis in het schaakverleden kijken', aldus Teun Koorevaar.

De voorzitter van de RSB hoopt dat deze actie in Rotterdam niet op zichzelf blijft staan. 'Tot nu toe wordt weinig gebruik gemaakt van archieven. Ik denk dat te weinig mensen ervan weten. Daarom hoop ik dat er veel aandacht komt voor het feit dat de RSB de historie zo toegankelijk mogelijk wil maken.'

De RSB spreekt over een unieke schaakcollectie die in bruikleen is gegeven bij het Rotterdamsch Leeskabinet. Het betreft alle schaakbladen van de KNSB sinds 1893 zowel voor senioren als voor junioren, alle Spiegels (het informatieblad van de RSB) en veel uitgaven van het blad Schaakbulletin.

Het Rotterdamsch Leeskabinet is een verenigingsbibliotheek, opgericht in 1859. De collectie omvat romans, geschiedenis, kunst, biografieën, detectives en vele andere vakgebieden. Tevens organiseert het Leeskabinet literaire en culturele activiteiten. De bibliotheek omvat ca. 250.000 banden en is toegankelijk voor leden en voor medewerkers en studenten van de Erasmus Universiteit. Buitenstaanders kunnen ook lid worden en daarover informatie krijgen via www.leeskabinet.nl. De RSB is niet de enige die beschikt over zo'n unieke en direct toegankelijke collectie. Bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is dit ook het geval.

RSB-voorzitter Koorevaar is er trots op dat het Rotterdamsch Leeskabinet aan RSB-leden een kennismakingslidmaatschap wil aan bieden voor EUR 7,50 per jaar. De schakers kunnen daarvoor het gehele aanbod bekijken.

Op het Utrechts schaakforum is naar aanleiding van de actie binnen de RSB ook een discussie gestart onder het motto hoe compleet is ons verleden. Zie daarover http://www.utrechtschaak.nl/forum.aspx. De opzet is om een zicht te krijgen waar mensen het (schaak) verleden kunnen raadplegen en om de belangstelling daarvoor te vergroten.

Informatie over de actie van RSB-voorzitter Teun Koorevaar is ook te vinden op de website van de RSB http://www.r-s-b.nl.
---