Gemeente Enschede

Veiligheid Winkelcentrum Deppenbroek op hoger niveau

Alle ondernemers in het winkelcentrum Deppenbroek hebben onlangs toegezegd dat zij zich houden aan de eisen van het startpakket van Keurmerk Veilig Ondernemen. Het pakket bevat een tiental organisatorische aandachtspunten, waarvan de uitvoering positief bijdraagt aan de veiligheids-positie. Een belangrijk onderdeel van het startpakket is deelname aan het collectief winkelverbod. Dit winkelverbod gaat met de commitering van alle ondernemers in het winkelcentrum nu volledig van start.

Na een reeks succesvolle verbeteringen op het gebied van veiligheid kwamen de ondernemers van het winkelcentrum Deppenbroek in april vorig jaar met een volgende stap; het startpakket. In de periode van april tot nu hebben steeds meer ondernemers zich aangesloten, met het maximale eindresultaat; een volledige commitering van alle ondernemers van het winkelcentrum Deppenbroek aan de aandachtspunten uit het startpakket.

`Rode en gele kaarten systeem'
Binnen het collectief winkelverbod wordt gebruikt gemaakt van het `rode en gele kaarten systeem'. Een gele kaart is bedoeld voor iemand die een strafbaar feit pleegt in een winkel. Pleegt deze persoon binnen een half jaar weer een strafbaar feit dan ontvangt hij/zij een rode kaart. De rode kaart betekent een winkelverbod voor alle winkels in het winkelcentrum Deppenbroek gedurende een periode van 1 tot 2 jaar.

Structurele verbetering veiligheidsbeleving
De ondernemers in het winkelcentrum Deppenbroek ontvingen in 2002 een eerste ster en in 2006 een tweede ster in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). De ondernemers zetten zich structureel in om de veiligheidsbeleving van zowel ondernemers als bezoekers te verbeteren. Denk daarbij aan de herstructurering van de parkeerplaatsen en natuurlijk de gestructureerde aanpak van het project KVO in samenwerking met gemeente, politie, brandweer, wijkraad, beveiligingsdienst en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Inmiddels doen in Enschede de volgende gebieden mee aan KVO, het startpakket en collectief winkelverbod: Deppenbroek, Binnenstad (inclusief Lipperkerkstraat/De Klomp), Zuid, Boswinkel en MIRO

10 januari 2008