UMC Utrecht


Kinderen met broze botten moeten trainen

Kinderen met broze botten, die lijden aan de aandoening osteogenesis imperfecta, hebben baat bij een speciaal trainingsprogramma. Ze ontwikkelen daardoor meer spierkracht en conditie, maar dat effect is niet blijvend. Dat schrijven onderzoekers van de afdeling Kindergeneeskunde van het UMC Utrecht op 8 januari in het tijdschrift Journal of Pediatrics.

De onderzoekers bedachten voor kinderen met osteogenesis imperfecta een programma met veilige oefeningen. Het is voor het eerst dat voor deze kinderen een dergelijk programma ontwikkeld is. Vanwege de slechte botkwaliteit breken ze gemakkelijk hun botten. Ze zijn daardoor minder fysiek actief en hebben een slechtere conditie.

Aan het speciale Utrechtse programma van drie maanden deden 34 kinderen mee, ze waren tussen de acht en achttien jaar oud. Zeventien kinderen trainden twee keer per week drie kwartier onder begeleiding van kinderfysiotherapeuten. De oefeningen bestonden onder meer uit fietsen, wandelen en krachttraining. De kinderen liepen bijvoorbeeld alleen in cirkels om abrupte, risicovolle bewegingen voor botbreuken te vermijden. De kinderen in de controlegroep trainden niet.

Na drie maanden training hadden de deelnemende kinderen een grotere zuurstof¬opnamecapaciteit en meer spierkracht dan controlekinderen. Het gunstige effect op conditie en spierkracht verdwijnt echter als de training stopt. De onderzoekers raden dan ook aan de training voort te zetten.

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht herbergt het nationale expertisecentrum voor osteogenesis imperfecta en behandelt meer dan tweehonderd kinderen. Dat is het merendeel van de patiënten in Nederland. De meest voorkomende oorzaak van de aandoening is een gendefect waardoor geen type I collageen, het belangrijkste boteiwit, aangemaakt wordt. Dit onderzoek werd financieel mogelijk gemaakt door het Johanna Kinderfonds en de Stichting Bio-Kinderrevalidatie.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk of Linda Minnen
088-755 6371/8580
dinsdag 8 januari 2008