Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

NAJK-leden aan de andere kant van de wereld

Zondag 6 januari zijn 9 NAJK-leden en Kitty Hovenkamp, manager NAJK-Internationaal, naar Nieuw Zeeland vertrokken. Veertien dagen zullen zij aan de andere kant van de wereldbol verblijven om kennis te maken met de landbouw van de Kiwi's en de Nederlanders die zij zullen ontmoeten.

De studiereis begint op het Noordereiland in het tuinbouw- en groenteteeltgebied; Pukekohe. Vervolgens vliegt de groep door naar het Zuidereiland waar zij de meeste tijd zullen doorbrengen. De start in het zuiden begint in Christchurch, via de oostkust reist de groep naar Invercargill om vandaar weer door Central Otago - het wijn- en fruitgebied - naar Christchurch te rijden. Tientallen jaren geleden zijn alle subsidies, financiële ondersteuningen afgeschaft in Nieuw Zeeland. Het idee dat hierdoor de landbouw uit Nieuw Zeeland zou verdwijnen is niet uitgekomen.

Het Europese landbouwbeleid is sterk veranderd en zal uiteindelijk ook uitkomen waarin agrarische ondernemers producten moeten produceren voor de vrije wereldhandel. Een van de doelen van de studiereis is dan ook om zelf te zien en te horen hoe de landbouwsector draait in zo'n situatie. Concurrentie zal zeker een belangrijk discussiepunt in de reis worden. De leden zijn benieuwd wat de concurrentiepositie is van de jonge boeren als er eenmaal voor de vrije wereldmarkt geproduceerd gaat worden. Om een goed beeld te vormen van de landbouwsector in Nieuw Zeeland worden bedrijven uit verschillende sectoren bezocht zowel van Nieuw Zeelandse als Nederlandse ondernemers. Jim van de Poel, directeur van Fonterra zal in het kort de melkveehouderij in Nieuw Zeeland belichten.


* Datum: 10 januari 2008

Download: Programma Studiereis Nieuw Zeeland.pdf (382 Kb)