FNV

visual

10-1-2008 Steun de restauratie van de Zonnehal

Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV, roept op om de restauratie van de Zonnehal financieel te steunen. De Zonnehal is een symbool van de geschiedenis van de socialistische beweging, Er is immidels een girorekening geopend.

De Zonnehal op de Paasheuvel is een symbool van de geschiedenis van de socialistische beweging. Op het terrein van de Paasheuvel gingen onze ouders en grootouders als kinderen voor het eerst op vakantie. Daarvóór wist de Nederlandse arbeider eigenlijk niet wat dat was, op vakantie gaan.

Daarom roepen Agnes Jongerius, voorzitter FNV, Vera Keur, voorzitter VARA en Lilianne Ploumen, voorzitter PvdA u op de restauratie van de Zonnehal te steunen om zo dit culturele en sociaalhistorisch zo belangrijke erfgoed te bewaren.

Er is een girorekening geopend: 79.04.800 t.n.v. Paasheuvelgroep te Vierhouten o.v.v. restauratie Zonnehal. U kunt donateur worden voor EUR 12,50 per jaar of eenmalig een aantrekkelijk bedrag over maken.

Geschiedenis De Zonnehal is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en maakte onderdeel uit van 'de Paasheuvel'. In 1922 kocht de Arbeiders Jeugd Centrale, AJC, een kale heuveltop in het dorp Vierhouten om daar hun eerste kampeerterrein De Paasheuvel te vestigen. Meteen al die eerste zomer trokken de arbeidersjongens en meisjes er samen op uit om een week door te brengen in de vrije natuur van de Paasheuvel. Daarnaast kwamen er groepen jongeren om zich in hun socialistische idealen te verdiepen en te recreëren met gelijkgezinden.

Naast het beroemde kamphuis de Paasheuvel en het Rode Valkennest verrees in 1938 de Zonnehal. Deze werd in het kader van een werkgelegenheidsproject door vele arbeiders samen in elkaar getimmerd. De hal was niet alleen een plek voor bijeenkomsten en evenementen, maar ook voor de vele arbeiderskinderen een mooie speel- en schuilplaats.

Huidige situatie Er is veel gebeurd in de afgelopen 85 jaar op het terrein van de Paasheuvel. De AJC is opgeheven maar het complex bestaat als kampeerterrein nog steeds. Het heeft zijn sociale karakter behouden en nog steeds komen hier vakbonden bij elkaar. De Zonnehal is een van de drie rijksmonumenten op het terrein van de Paasheuvel en mag vanwege cultuurhistorische waarde niet verloren gaan. Het gebouw is zorgvuldig vormgegeven en juist de houten spantenconstructie is hard aan restauratie toe. Volgens de Paasheuvelgroep is voor de restauratie een miljoen euro nodig.

Steun ook de Zonnehal! U kunt donateur worden voor EUR 12,50 per jaar of eenmalig een bedrag overmaken op rekeningnummer 79.04.800 t.n.v. Paasheuvelgroep te Vierhouten o.v.v. restauratie Zonnehal.