Waterschap Groot Salland

Afvalwaterakkoord Deventer ondertekend

Laatste wijziging: 10 januari 2008
Schoner water en lagere kosten

Het Waterschap Groot Salland en de gemeente Deventer hebben hun handtekening gezet onder een afvalwaterakkoord. Met de ondertekening spreken waterschap en gemeente af intensief en structureel samen te werken om de afvalwaterketen, het geheel van rioolstelsels en afvalwaterzuiveringen, op een maatschappelijk verantwoorde en duurzame wijze in te richten en te beheren. De handtekeningen werden gezet door dijkgraaf Sybe Schaap namens Groot Salland en door burgemeester Andries Heidema namens de gemeente Deventer.

Het waterschap en de gemeente Deventer zorgen gezamenlijk voor de verwerking van het afvalwater en verontreinigd regenwater in de gemeente. Dat gebeurt door het afvalwater van huishoudens, bedrijven en industrie én het verontreinigde regenwater in te zamelen, te transporteren en te zuiveren. Hierbij is de gemeente verantwoordelijk voor het inzamelen van het water door de aanleg en het beheer van rioolstelsels. Het waterschap transporteert en zuivert het aangeboden afvalwater, beheert de rioolwaterzuiveringinstallaties en loost het gezuiverde water op oppervlaktewater.

Afvalwaterakkoord Deventer ondertekend Gemeenschappelijke doelstelling De twee waterpartners beklinken met het afvalwaterakkoord deze nauwe samenwerking in de afvalwaterketen. Hiermee worden verschillende doelen nagestreefd, zoals het verzorgen van de diensten voor de burger tegen zo laag mogelijke kosten, het verminderen van lozingen op het oppervlaktewater en een efficiënte, doelgerichte en transparante bedrijfsvoering en uitvoering van taken.
Samenwerking tussen waterschap en gemeente kan leiden tot een betere waterkwaliteit tegen lagere kosten. Het delen van kennis en het gezamenlijk inspelen op toekomstige ontwikkelingen in de afvalwaterketen speelt hierin een belangrijke rol.

Schonere lozingen
Voor het Waterschap Groot Salland en de gemeente Deventer is het van belang dat in situaties van veel neerslag waarbij zogeheten riooloverstorten worden gebruikt, zoveel mogelijk verdund afvalwater op de IJssel wordt geloosd en niet op kwetsbaar binnenwater, zoals de Zandwetering en vijvers in de stad. Één van de maatregelen is dat op de rioolwaterzuivering Deventer een zandfilter wordt gerealiseerd. Hiermee wordt het al geschoonde water nog een keer extra gezuiverd voordat het op de IJssel wordt geloosd. De vergrote lozingen - via overstorten - op de IJssel worden hiermee gecompenseerd. Het voordeel van lozen op de IJssel in een overstortsituatie is dat de waterkwaliteit van de Zandwetering en vijverpartijen beter wordt. Daar komt bij dat door het grote wateraanbod van de IJssel de verontreinigingen door overstorten veel meer wordt verdund en daardoor minder schadelijke gevolgen met zich meebrengt.

Afkoppelen verharde oppervlakken
Ook andere praktische voorbeelden van de samenwerking in de afvalwaterketen zijn te noemen. Zo heeft de gemeente besloten om de komende jaren op meerdere plaatsen regenwater dat op zogeheten `afvoerende harde oppervlakten' (wegen, daken) valt van het rioolstelsel af te koppelen. Bij hevige regenval vinden dan minder overstorten plaats. Ook worden het riool en de zuiveringsinstallatie niet meer onnodig belast door regenwater dat eigenlijk al schoon is. Dit bespaart geld en energie.

Het Waterschap Groot Salland wil met alle gemeenten in haar beheersgebied een afvalwaterakkoord opstellen. De overeenkomst met de gemeente Deventer is de derde in de rij. Eerder ondertekende het waterschap al een afvalwaterakkoord met de gemeenten Zwolle en Kampen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl