Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



AWBZ-zorg goed toegankelijk

Nieuwsbericht, 10 januari 2008
Close-up van hand van oudere met wandelstok.

Veruit de meeste mensen met een indicatie voor zorg in een verpleeg- of verzorgingshuis of de gehandicaptenzorg, krijgen binnen aanvaardbare tijd de juiste zorg.

In de verpleging en verzorging krijgt 89 procent van de cliënten de geïndiceerde zorg binnen de normtijd die veldpartijen hebben afgesproken (de Treeknorm). Voor de gehandicaptenzorg ligt dit op 91 procent. Dit blijkt uit een rapport van het College voor Zorgverzekeringen.

Problematisch

Staatssecretaris Bussemaker, die het rapport gisteren naar de Kamer stuurde, is blij dat de toegankelijkheid van de AWBZ voor de meeste mensen goed is geborgd.

Minder gelukkig is zij met het bestaan van de `problematische' wachtlijst. Deze bestaat uit ongeveer 5.000 mensen, met name:
* dementerende ouderen die wachten op een plek in een verpleeghuis
* jongeren met een licht verstandelijke handicap met (gedrags)problemen die wachten op een behandelplek

Deze mensen krijgen vaak wel `overbruggingszorg' (thuis, in crisisopvang of in verzorgingshuis), maar deze is voor hun situatie niet altijd toereikend.

Anticiperen

Bussemaker schrijft dat ze zich `niet aan de indruk kan onttrekken' dat de wachtlijsten deels ontstaan doordat regio's onvoldoende anticiperen op de ontwikkeling van de vraag. `Het is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van het zorgkantoor en de zorgaanbieders in de regio om te zorgen voor voldoende zorgaanbod dat aansluit bij de vraag. Ik heb hierbij een faciliterende rol', aldus de staatssecretaris.