Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Nieuwjaarstoespraak IJsselmonde 2008

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de deelgemeente IJsselmonde op 9 januari, hield Marco Rook, voorzitter, de volgende speech:

Dames en heren,

IJsselmonde is een deelgemeente met vele gezichten. Van het historische Oud IJsselmonde tot de markante nieuwbouw op de Veranda en de Plussenburgh, van vele groene, ruime wijken tot verharde woonerven in de Beverwaard, van grote bedrijventerreinen tot kleine buurtwinkelstrips , maar ook van verschillende culturen, religies en tradities. Die diversiteit is de afgelopen jaren wel groter en gevarieerder geworden maar het is er eigenlijk altijd al geweest. En dat moeten we respecteren en koesteren want ook dat is IJsselmonde.

Het afgelopen jaar is er in IJsselmonde ontzettend veel gebeurd.

Zo is de bouw van het nieuwe ziekenhuis Rotterdam gestart, worden er nieuwe woningen gebouwd in Sportdorp en aan de Akkeroord en zijn we in december begonnen met de bouwplannen in t Hart van IJsselmonde. Daarnaast is in september het fantastisch nieuwe zwembad geopend, zijn er kunstgras-velden, zoneparcs en een sportschoolplein aangelegd en heeft tafeltennisvereniging Feyenoord van Teylingen haar nieuwe accommodatie betrokken.
Ook hebben we op het gebied van economie en werkgelegenheid veel ondernomen zoals het project Kansen in IJsselmonde en natuurlijk de zeer geslaagde Ondernemersweek.
Tenslotte is de Stampij Cultuurprijs opnieuw uitgereikt, is er op initiatief van bewoners een citatenroute in Lombardijen gekomen en zijn er vele projecten zoals de Nachtwacht van Lombardijen, Swing meets Bling, X-posure en Jazz op Zuid georganiseerd.

U begrijpt ons beleidsprogramma heet niet voor niets Werk in Uitvoering en overal om u heen kunt u zien, en velen van u werken daar hard aan mee, hoe de deelgemeente in beweging is om te zorgen dat IJsselmonde een geweldige plek blijft voor al haar bewoners en ondernemers. De fotorapportage die hier vanavond is te zien, is slechts een kleine greep uit al die activiteiten die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.

Ook het komende jaar staat er weer veel te gebeuren. Zo moet er uitvoering worden gegeven aan de vele plannen die het afgelopen jaar zijn gemaakt zoals het wijkactieplan sociaal voor Lombardijen, de wijkveiligheidsplannen, de sociaal investeringsplannen, het masterplan Bedrijventerrein Hordijk, de visie Oud-IJsselmonde, het masterplan Lombardijen en de vele projecten in het kader van het Pact op Zuid. Maar daarnaast gaan we vanzelfsprekend ook door met ons ouderenbeleid, cultuurbeleid, de invoering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning,..en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar..twee onderwerpen heb ik nog niet genoemd en daar wil ik vanavond met u wat langer bij stil staan, namelijk armoede en jongeren, want ook dat is IJsselmonde.

Armoede
In zijn boek Een dollar per dag schetst historicus en schrijver Chris van der Heijden de stand van zaken in de armoedeproblematiek en beschrijft hij hoe wij in Nederland omgaan met armoede. Armoede , zo schrijft hij, is zoveel meer dan gebrek aan voedsel, geld, kleding, water, gezondheid, scholing, een huis en vrije tijd. Armoede is wellicht eerst en vooral gebrek aan zekerheid, een toestand waarin ieder moment iets kan gebeuren waardoor er van het weinige waarover je beschikt, helemaal niets meer overblijft

Armoede is gebrek aan zekerheid!
Helaas worden ook in IJsselmonde dagelijks nog vele bewoners geconfronteerd met dat gebrek aan zekerheid. Hoe knopen we deze week weer de eindjes aan elkaar? Kunnen we de huur betalen? Hoe betalen we de schuldeisers af? Nog steeds gaan er kinderen zonder ontbijt en lunchpakketjes naar school, komen meer mensen in schuldsaneringtrajecten terecht en moeten mensen gebruik maken van de voedselbank. Tegelijkertijd worden we gek gemaakt door de vele reclames op TV om maar zogenaamd goedkoop te lenen, want u wilt toch ook een nieuwe keuken, een serre aan uw huis of 2e auto?

Sinds enkele jaren constateren we dat het gemiddelde inkomen in IJsselmonde daalt en dat het aantal huishoudens dat op of onder de armoedegrens leeft, blijft toenemen. De toenemende armoede en de daarmee gepaard gaande schuldenproblematiek waren voor de deelraad reden om in juli een Kaderstellend initiatiefvoorstel armoedebeleid in IJsselmonde aan te nemen.
De deelgemeente mag zelf geen inkomensbeleid voeren, maar armoedebeleid is wat ons betreft ook het bevorderen van mogelijkheden voor mensen tot maatschappelijke participatie, het doorbreken van isolement, schaamte en stigmatisering en het herstel van eigenwaarde. En op die terreinen kan en wil IJsselmonde wel degelijk verantwoordelijkheid nemen.

In aanvulling op het gemeentelijke beleid is er daarom een actieplan Armoede opgesteld dat binnenkort in de deelraad zal worden besproken. In dit actieplan zijn aan de hand van zes themas maatregelen benoemd die samen met andere instanties en organisaties moeten worden uitgevoerd. Er moet zo een sluitende aanpak ontstaan waardoor mensen niet meer tussen wal en schip raken en daadwerkelijk geholpen worden met hun problemen.

Dames en Heren,

Jongeren
De afgelopen jaren is het aantal jongeren in de deelgemeente zeer snel toegenomen. Hoewel het met de meeste van hen gelukkig goed gaat, zorgt een aantal groepen jongeren voor grote problemen in wijken en buurten. Het afgelopen jaar zijn we in een aantal buurten daarmee hard geconfronteerd en hebben we alle jongerengroepen in de deelgemeente in kaart gebracht.

Dat de overlast op zich niet een specifiek IJsselmonds probleem is, blijkt wel uit de in oktober gehouden stedelijke conferentie over jeugd en overlast. Eén van de uitkomsten van deze conferentie is het Jeugdactieprogramma Groot-IJsselmonde dat vanaf dit jaar in samenwerking met corporaties, politie, Openbaar Ministerie, reclassering, Jeugdzorg, Algemeen Maatschappelijk werk, Jongerenwerk, scholen, gemeentelijke diensten en andere instanties zal worden uitgevoerd. Een lange lijst van organisaties maar dat geeft goed aan hoeveel waarde wij aan de aanpak hechten en hoe belangrijk, zelfs cruciaal het is dat al deze organisaties goed met elkaar samenwerken om deze problematiek te verminderen.

Om de effectiviteit van de acties te vergroten hebben we in het Jeugdactieprogramma een aantal prioriteiten gesteld. De hoogste prioriteit ligt bij een aanzienlijke uitbreiding van het jongerenwerk en het realiseren van drie jongerenplusvoorzieningen. Dit zijn plekken waar jongeren kunnen ontspannen, maar waar binnen ook activering en toeleiding naar scholing en werk een belangrijke plaats in neemt. Want dit is namelijk wel een specifiek IJsselmonds probleem. De toename van het aantal jongeren is zo snel gegaan dat zowel het jongerenwerk als de bestaande voorzieningen ontoereikend zijn om de jongeren te begeleiden en op te vangen.

Aanvullend daarop moeten problemen in gezinnen en van individuele jongeren worden aangepakt om de oorzaken van overlast weg te nemen. Daarbij kunnen interventies in gezinnen op zijn plaats zijn. Veel gezinnen kampen met meervoudige problematiek, veelal veroorzaakt door armoede, werkloosheid en schulden. Deze gezinnen en individuele jongeren moeten worden toegeleid naar de hulp die voor hen noodzakelijk is.
Afhankelijk van de situatie moet een aanbod worden gedaan op het gebied van wonen, hulpverlening, interventie en zorg, re-integratie, participatie en welzijn. Door hier op in te zetten, krijgen deze IJsselmondse gezinnen en de jongeren meer perspectief, kansen en een toekomst. Dit perspectief leidt tot stabiliteit en daarmee tot een afname van de overlast.
Tenslotte moet de kloof gedicht worden tussen bewoners die al jaren wonen in de wijk en de nieuwe bewoners, zowel jong als oud. Er zullen ook dit jaar activiteiten worden georganiseerd om deze groepen dichter bij elkaar te brengen. Doel van deze activiteiten is het leren kennen van elkaars gewoonten en het ontstaan van wederzijds begrip. Het verkleinen van deze kloof is alleen geloofwaardig wanneer dit tegelijkertijd gepaard gaat met een stevige aanpak van overlast en criminaliteit. Wederzijds begrip kan namelijk in één klap weer verdwijnen door incidenten op straat.
U zult begrijpen dat de aanpak er één is van lange adem en volhouden. Maar we moeten ons daarbij wel blijven realiseren dat er altijd jongeren zullen zijn die overlast veroorzaken. Volledig oplossen doen we het niet. Dat was vroeger al zo en dat zal in de toekomst nog steeds het geval zijn.

Dames en heren,

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan verbetering van de deelgemeentelijke organisatie. Hopelijk heeft u daarvan zo weinig mogelijk gemerkt. Ik wil namens het Dagelijks Bestuur graag al onze medewerkers bedanken voor hun inzet, medewerking en complimenteren met de manier waarop er met deze veranderingen is en wordt omgegaan. Tot slot wil ik samen met u proosten op het nieuwe jaar. Ik wens u en uw familie, namens het Dagelijks Bestuur, de Deelraad en onze medewerkers, een gelukkig en gezond 2008 toe en laten we er met elkaar in en voor IJsselmonde weer een goed jaar van maken ! Proost !