Ingezonden persbericht


Persbericht

GroenLinks: Westlanders binnen 30 minuten in het centrum van Den Haag of Rotterdam

Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie van de provincie Zuid-Holland op woensdag 9 januari overhandigde José Chung, Statenlid GroenLinks, aan de Commissaris van de Koningin Jan Franssen haar initiatiefvoorstel Westlandrail. De Westlandrail zou een lightrailverbinding moeten worden die loopt via Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland naar Den Haag en Rotterdam.

GroenLinks vindt het belangrijk, dat er een duurzame oplossing komt voor het fileleed en de slechte openbaar vervoersvoorzieningen in het Westland. De gemeente Westland is de zesde grote gemeente van Zuid-Holland, zowel qua inwoners als aantal werknemers. Het is dan ook vreemd dat in het Westland geen hoogwaardig openbaar vervoer aanwezig is. José Chung, zelf afkomstig uit de streek, merkt op: de reden hiervoor is, dat het Westland veel kleine, verspreide kernen bevat en het daarom moeilijk is om openbaar vervoer exploitabel te maken. Als je er echter van uitgaat dat de fiets mee zou moeten kunnen in de trein, krijg je een heel ander plaatje. De dekking van een lijn wordt door de fiets vele malen vergroot en daardoor kunnen veel meer mensen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Op deze manier wordt het ook betaalbaar.

De Westlandrail biedt werknemers in het Westland een alternatief voor de auto. De kernen van het Westland worden sneller en directer verbonden met de grote steden. Door aan te sluiten op de al bestaande Randstadrail of tram- en treinverbindingen in respectievelijk Kijkduin, Loosduinen en Maassluis is het centrum van Den Haag of Rotterdam voor iedere Westlander zonder overstappen binnen 30 minuten te bereiken. Met de nieuwe Westlandrail wordt echter ook de kust beter bereikbaar vanuit de stad. Woon je in Rotterdam, dan kun je rechtstreeks, met je fiets, naar het strand. Volgens José Chung biedt de lightrailverbinding echter ook de kans het vrachtverkeer van en naar het Westland terug te dringen. De Westlandrail maakt het in de toekomst mogelijk een vrachttram naar Schiphol te sturen.

Het voorstel van GroenLinks is het resultaat van een studie die zij heeft laten uitvoeren door een stedenbouwkundige en een architect. Het initiatiefvoorstel tot een haalbaarheidsstudie Westlandrail moet meer inzicht verschaffen in de financiële en bestuurlijke mogelijkheden. Arno Bonte, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Rotterdam vindt het plan meer dan de moeite waard om verder te onderzoeken: Binnenkort staat hier het verkeer echt helemaal stil en dat is met zulke kwetsbare producten als bloemen en fruit natuurlijk een ernstige zaak. De Westlandrail zou zeker een goede oplossing kunnen zijn.

NB. De brochure van het initiatiefvoorstel Westlandrail is voor iedereen beschikbaar vanaf woensdag 16 januari op de website van GroenLinks Zuid-Holland www.groenlinkszuidholland.nl

Meer informatie:
Initiatiefvoorstel kan door de pers (digitaal en folder) worden opgevraagd bij Marjon te Lintelo,
GroenLinks Zuid-Holland.
Bijlage: foto José Chung en Commissaris van de Koningin Jan Franssen

José Chung
Statenlid
E. josechung@groenlinkszuidholland.nl
M. 06-51521343

Marjon te Lintelo
Medewerker Communicatie
T. 070-4416836
M. 06-1284 9789