Partij van de Arbeid

Anja Timmer nieuw in Tweede Kamer

10-01-2008 01:12

De Tweede Kamer kent sinds november 2007 een nieuw PvdA fractielid. Anja Timmer volgt Ferd Crone op die burgemeester van Leeuwarden is geworden. Van 2003 tot 2006 was zij al lid van de Kamer namens de PvdA. Timmer is ook deze keer enthousiast aan de slag gegaan. Het is natuurlijk even wennen, omdat je in een team komt dat al een jaar draait.'

Timmer heeft zich de afgelopen weken vooral bezig gehouden met het leren kennen van haar nieuwe collegas en het lezen van vele stukken. 'Ik doe de woordvoering voor veel nieuwe onderwerpen, deze deskundigheid moet ik me eigen maken'. Die nieuwe onderwerpen zijn werknemersverzekeringen, arbeidsomstandigheden & arbeidsinspectie, medezeggenschap, maatschappelijke opvang, familierecht en algemene zaken en het Koninklijk Huis. Daarnaast doet Timmer een aantal onderwerpen die ze de vorige periode ook al had, dit zijn arbeidsmarkt zorg, het homobeleid en de initiatiefwet kinderontvoeringen.

Een echte mensen portefeuille. Daar ligt mijn uitdaging en dat is mijn kracht, politiek dicht bij mensen met oog voor problemen en kansen.

In haar zittingsperiode wil Timmer onder andere de problematiek rondom de partneralimentatie aan de kaak stellen. Zij vindt dat de partner die alimentatie ontvangt ook verplichtingen moet hebben. 'De partneralimentatie past in de huidige vorm niet meer in een geëmancipeerde maatschappij. De ontvanger van alimentatie moet niet in de huiskamer op de bank wachten tot het geld binnenkomt. Tegelijkertijd moet je vrouwen die bescherming nodig hebben en weinig kansen hebben op verdienen van een eigen inkomen wel blijven beschermen'.

Voordat Timmer de politiek in is gegaan, was ze verpleegkundige. Voor de PvdA is ze actief geweest in de gemeente Hengelo, waar ze gemeenteraadslid en fractievoorzitter is geweest van de gemeenteraadsfractie. Naast Tweede-Kamerlid is Timmer onder andere ook buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand, bestuurslid van de stichting IKS in Amersfoort en Onafhankelijk voorzitter ROCV/Twente (Regionaal Overleg Consumenten Openbaar Vervoer), Lid van raad van advies ROC van Twente volwasseneneducatie, lid van de Raad van Toezicht van het samenwerkingsverband van de Stichting Expertis Onderwijsadviseurs met de Hogeschool Edith.