Ingezonden persbericht


Persbericht

Perscontacten:

Theo Loth

Ron Stoorvogel
Loth PR Writing

Valori
+31 652 322 210

+31 643 090 770
theo@loth.nl

RonStoorvogel@valori.nl

Valori: ICT-Opdrachtgeverschap loopt 15 jaar achter

Marktmonitor Goed Opdrachtgeverschap 2007 brengt inrichting en beleving van opdrachtgeverschap in kaart

Nieuwegein, 10 januari 2008 - Goed opdrachtgeverschap in het ICT-domein is nog te sterk afhankelijk van persoonlijke factoren zoals moed en kracht van de projectleiding. Dit duidt op onvolwassenheid van de organisatorische invulling van het opdrachtgeverschap. De organisatiecultuur van het opdrachtgeverschap lijkt op het projectmatige werken uit de beginjaren 90. Dat zijn enkele van de uitkomsten uit de Valori Marktmonitor Goed Opdrachtgeverschap 2007. Valori, kennisleider op het gebied van Goed Opdrachtgeverschap, heeft kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaan naar de inrichting en beleving van opdrachtgeverschap.

"Voor projectmatig werken geldt dat de resultaten van professionalisering over de afgelopen 15 jaar goed zichtbaar zijn. Dit heeft herkenbare en geaccepteerde werkwijzen opgeleverd. In het geval van opdrachtgeverschap zien we dat als een nog te behalen doel". Dat zegt Bob van Zeist, mede-onderzoeker en co-auteur van het onderzoeksrapport. Van Zeist is bij Valori als Concerndirecteur Valori Academy tevens verantwoordelijk voor Research & Development.

De onderzoekers hebben diepte-interviews gehouden met managers van vijf toonaangevende bedrijven die bekend zijn met het fenomeen opdrachtgeverschap. Daarnaast hebben 60 managers uit het klantenportfolio van Valori meegedaan aan een online enquête.

Van Zeist: "We hebben scherpe analyses gehoord over hoe het zou moeten en wat er mis ging en gaat. Het zelfbeeld laat zich anno 2007 het beste beschrijven als: bewust onbekwaam. Dit komt tot uitdrukking in het vooraf kunnen aangeven waar het schip binnen de organisatie gaat stranden. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat ondanks de klachten over ICT er nog zoveel aan 'de ICT'ers' wordt overgelaten, ondanks de verwevenheid van ICT en business. Een projectbureau, bijvoorbeeld, dient zowel de business- als de ICT-inspanning onder eenduidige regie te plaatsen. Het zou dan ook beter belegd zijn buiten ICT, direct onder de operationele directie."

Uit de interviews rijst een duidelijk patroon op in het gebruik van procedures. "Eerst zijn er te weinig procedures, en vervolgens, bij verlies van controle, is er de roep om meer en meer. Dat is prima zolang de procedures houvast bieden, en geen verkramping. Het gaat mis als we hierbij de menselijke maat uit het oog verliezen. Het kind wordt dan met het badwater weggegooid", besluit Van Zeist.

De verkorte versie van de Valori Marktmonitor Goed Opdrachtgeverschap 2007 kan hier worden gedownload. Indien u de beschikking wilt hebben over de gedetailleerde onderzoeksuitkomsten neemt u dan contact op met Bob van Zeist, bobvanzeist@valori.nl of bel 030 711 11 11.

GO met Valori

Valori is het projectconsultancybedrijf op het gebied van opdrachtgeverschap in grote projecten met een sterke ICT-component. De ondernemers van Valori zetten al 20 jaar de trend in kwaliteitszorg in ICT. Vandaag de dag maakt die ervaring Valori tot de kennisleider op het gebied van Regie & Controle over ICT-projecten. Valori helpt haar klanten met raad en daad om een betere opdrachtgever te zijn voor hun ICT-leveranciers, om Goed Opdrachtgeverschap (GO) te bereiken. Het resultaat is dat de ICT-projecten van die klanten daadwerkelijk slagen en voldoen aan de verwachtingen. Valori neemt een strikt onafhankelijke positie in ten opzichte van leveranciers en onderaannemers. Valori biedt ondersteuning bij vier businessvraagstukken: Outsourcing, Pakketselectie & Implementatie, Integratie van informatiesystemen, en Maatwerksoftware.

Valori is met ruim 200 medewerkers één van de grotere projectconsultancybedrijven in Nederland op het snijvlak van business en ICT. Valori komt voort uit het voormalige Maintain (Testing & Acceptance) en Period (Projectmanagement en IT Architectuur). De competentie Valori Testing & Acceptance is met 120 medewerkers tevens de grootste onafhankelijke testorganisatie in Nederland.

Valori werkt onder meer voor KPN, Rabobank, Randstad, ING, Stater, Delta Lloyd Groep en Bestuursdienst Amsterdam. Ook steeds meer ICT-leveranciers en systeemintegrators schakelen Valori in om de kwaliteit van hun projecten te borgen. Valori is gevestigd in Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op www.valori.nl.

Valori is hoofdsponsor van PMI Nederland, hoofdsponsor van het ITSMF Jaarcongres 2008 en was hoofdsponsor van het Landelijk Architectuur Congres 2007.