AMREF: focus op gezondheid van gemeenschappen rondom kampen in Kenia

10/01/2008 14:15



AMREF Flying Doctors Nederland



AMREF Flying Doctors, de gezondheidsorganisatie die zich inzet voor structurele verbetering van gezondheid in Afrika, benadrukt dat het van groot belang is de mensen die in de dorpen rondom de vluchtelingenkampen in Kenia wonen, niet te vergeten. Dit zijn mensen die vast zijn komen te zitten door het geweld. Huizen, auto's, winkels en markten zijn vernield waardoor duizenden ondernemers en werknemers verstoken zijn van hun inkomstenbron. De voorzieningen in deze getroffen gemeenschappen zijn ineen gestort en er is geen basis gezondheidszorg meer beschikbaar.

Mobiele gezondheidsposten
Het geweld na de verkiezingen in Kenia heeft al tot zo'n 400 doden, duizenden gewonden en meer dan 300.000 vluchtelingen geleid. Honderden families zijn hun huizen ontvlucht en wonen nu in politiestations, kerken, scholen en parken. Velen van hen hebben niets meer dan de kleding die zij dragen. AMREF stuurt mobiele gezondheidsposten naar de sloppenwijken van Kibera, Kawangware, Dagoretti en Baba Dogo in Nairobi. Deze focussen zich op de behoefte van de meest kwetsbare groepen zoals vrouwen en kinderen en verlenen moeder- en kindzorg, geven vaccinaties, voorlichting, counseling en testen en behandelen hiv en tuberculose.

Vluchtelingenkamp Jamhuri Park
Het kamp in Jamhuri Park in Nairobi biedt momenteel een schuilplaats aan zo'n 3.000 - 4.000 vluchtelingen, grotendeels vrouwen en kinderen. Omdat er slechts beperkte voorzieningen voor veilig (drink)water zijn, maken AMREF- experts zich zorgen: een halve eeuw werkervaring zegt hen dat deze vluchtelingen groot risico lopen diarree en andere watergerelateerde ziekten te krijgen.

AMREF coördineert de activiteiten op het gebied van veilig (drink)water en sanitatie: we zorgen ervoor dat er voldoende toiletten en douches zijn en dat deze schoon gehouden worden. Dat het afval op een veilige manier verwerkt wordt en de mensen voorlichting over behoud van hun gezondheid krijgen.Terwijl partners van AMREF klinieken opgezet hebben in het kamp, en het Keniaanse Ministerie van Gezondheidszorg personeel en medicijnen geleverd heeft, verstrekt AMREF de uitrusting en het personeel voor een diagnostisch laboratorium waar mensen op ziektes getest kunnen worden. AMREF zal ook artsen en medicijnen leveren als de vraag daarnaar toeneemt.

Over AMREF Flying Doctors
AMREF heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika structureel te verbeteren. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. In Nederland zet AMREF Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van AMREF in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika. We ontvangen steun van de Nederlandse overheid, de Nationale Postcode Loterij en ruim 20.000 gevers, waaronder particuliere donateurs, bedrijven en stichtingen. De organisatie beschikt over het CBF- Keur.