Ingezonden persbericht


Persbericht

Sociale dienst motiveert uitkeringsgerechtigden om maatschappelijk actief te worden

De rest van je leven aan de kant staan met een uitkering, past niet meer in onze huidige tijdsgeest. Dat is de mening van ISD Noordoost, de sociale dienst voor Delfzijl, Loppersum en Appingedam. Ook al kan een uitkeringsgerechtigde nog niet, of niet meer betaald werken vanwege bijvoorbeeld ziekte, handicap of leeftijd. De kans op een uitzichtloze situatie en isolement liggen helaas dan al te vaak op de loer. Met het opbouwen van zelfvertrouwen en het ontmoeten van nieuwe mensen kan zo'n uitzichtloze situatie voorkomen of doorbroken worden. Actief worden in je eigen buurt of dorp is hierbij de sleutel tot succes.

Daarom biedt ISD Noordoost een groep langdurig uitkeringsgerechtigden een unieke kans: ze kunnen minstens vier uur per week actief worden in hun eigen buurt of dorp. Want meedoen in de samenleving, verrijkt je zelf en je omgeving. Een kleine groep uitkeringsgerechtigden kan er misschien in de toekomst zelfs een betaalde baan aan overhouden.

Voorbereiding
De klanten van ISD Noordoost die meedoen aan 'Maatschappelijk Actief' worden klaargestoomd voor hun taak in de samenleving via een cursus. De eerste groep deelnemers start 15 januari 2008 en wordt begeleid door het Noorderpoortcollege. De cursisten worden tot uiterlijk eind april 2008 wekelijks begeleid en krijgen vooral veel tips, kennis en informatie aangereikt. Dat moet het voor hen gemakkelijker maken om te kiezen uit de vele soorten maatschappelijke activiteiten die voorhanden zijn. Wie wil kan gebruik maken van de vacatures bij de vrijwilligerscentrale. Maar cursisten kunnen ook zelf actief op zoek gaan naar activiteiten, waar zij zelf, hun buren, buurt of dorp behoefte aan hebben.

Aanleiding
ISD Noordoost is op zoek naar dwarsverbanden bij de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Met de komst van de WMO is de gemeente uitdrukkelijk verantwoordelijk voor een aantal zorg- en welzijnstaken. Het project 'Maatschappelijk Actief', is een samenwerkingsverband van ISD Noordoost, het Noorderpoortcollege, Stichting Welzijn Delfzijl en de Algemene Stichting Welzijn Appingedam. Het project sluit aan bij bestaande sociale activiteiten in buurt of dorp. De eerste deelnemers van het project kunnen daarom de grondleggers zijn van wat ooit moet uitgroeien tot meerdere diensten (activerings)centra in diverse wijken en dorpen. Hierin kunnen uitkeringsgerechtigden zich verdienstelijk maken op de terreinen leefbaarheid, veiligheid, zorg en welzijn.

Delfzijl, 10 januari 2008.

---