Gemeente Groningen

Kunstenfestival Groningen uitgesteld tot 2009
Het Kunstenfestival Groningen, dat in oktober van dit jaar zou plaatsvinden, schuift door naar 2009. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Cultuurwethouder Jaap Dijkstra: "Gezien de culturele doelstellingen van het Groninger college is meer tijd nodig om een nieuw hoogstaand cultureel festival neer te zetten dat recht doet aan de rijke culturele traditie van Groningen." Daarnaast vielen eind 2007 twee sleutelfiguren van het festival door ziekte weg: artistiek leider Paolo Aniello en het beoogde artistieke boegbeeld Sasha Waltz.

Imago
De gemeenteraad besloot in 2006 geld beschikbaar te stellen voor een nieuw cultureel festival. Hiermee wil de gemeente een hoogwaardig artistiek festival toevoegen aan de succesvolle festivals zoals Noorderzon, Noorderlicht en Noorderslag. Bovendien wil de gemeente met het nieuwe festival het imago van Groningen als prominente cultuurstad en `City of talent' verder versterken.

Domweg
Voor de organisatie riep de gemeente de stichting Kunstenfestival Groningen in het leven. Deze stichting kwam voor onvoorziene problemen te staan zoals het wegvallen van Aniello en Waltz. Vervanging van hen is op deze termijn niet meer mogelijk, zegt Dijkstra. "We hebben domweg meer tijd nodig." De bedoeling is dat de stichting Kunstenfestival het nieuwe festival in het Hanzejaar 2009 houdt.

Jammer
"Uitstel is jammer", zegt Dijkstra. "Maar we hebben er vertrouwen in dat we volgend jaar genieten van een mooi festival waar we als stad trots op kunnen zijn. Uitgangspunt blijft een festival met internationale allure waarin de doelen van de nieuwe cultuurnota 2009-2012 doorklinken: de wijk als werkplaats, internationalisering en talentontwikkeling." Bijzondere producties en manifestaties vullen het programma aan.

Jubileum Stadsschouwburg
Het 125-jarig bestaan in oktober van dit jaar van de Stadsschouwburg maakte deel uit van het beoogde Kunstenfestival 2008. Het college kijkt naar een andere passende invulling van dit jubileum. "Daar zijn we hard mee bezig", aldus Wethouder Dijkstra.
Gepubliceerd op: donderdag 10 januari 2008
donderdag 10 januari 2008:
Kunstenfestival Groningen uitgesteld tot 2009