Partij van de Arbeid

Cultuuromslag bij defensie

10-01-2008 08:54

Voor PvdA Tweede-Kamerlid Angelien Eijsink is het hoog tijd dat ook bij defensie de Wet op de Ondernemingsraad (WOR) wordt ingevoerd. Maar misschien nog wel belangrijker is een cultuuromslag: Naar de soldaten en sergeanten, de mensen die in de praktijk het zwaarste werk doen en het grootste risico lopen, wordt nauwelijks geluisterd.

Problemen met inspraak
Militairen die zich als lid van een medezeggenschapscommissie kritisch opstellen tegenover meerderen, verliezen regelmatig hun baan bij Defensie of lopen promotie mis. Eijsink begrijpt dat je in het heetst van de strijd geen uitgebreide discussies kunt permitteren. Op zon moment moeten opdrachten stipt worden uitgevoerd. Eijsink: Dat begrijpt iedereen. Ze vervolgt: Gelukkig speelt het leven van de militair zich voor het grootste deel af in vrediger omstandigheden. De legerleiding zou veel kennis en ervaring ongebruikt laten als ze in deze omstandigheden geen of onvoldoende ruimte zouden geven aan medezeggenschap.

WOR
De inspraak is bij Defensie geregeld door middel van het Besluit Medezeggenschap Defensie (BMD). Hierin zijn echter veel minder rechten voor werknemers vastgelegd dan in de WOR. Eijsink: Heel Nederland hanteert de Wet op de Ondernemingsraden, het is echt onzin dat Defensie dat niet doet. Eijsink, die hier namens de PvdA in de Tweede Kamer meermalen op heeft aangedrongen, blijft daarom pleiten dat ook Defensie de WOR gaat invoeren.

Eijsink: Ik ben ervan overtuigd dat een goede medezeggenschapsregeling erg gezond zou zijn voor de Defensieorganisatie als geheel. De - tot op zekere hoogte noodzakelijke - top-down cultuur van de krijgsmacht kan niet goed functioneren zonder rekening te houden met en gebruik te maken van de kennis en ervaring van de werkvloer'.

Cultuuromslag
Nog belangrijker dan de het invoeren van de WOR, is het bewerkstelligen van een cultuuromslag. Eijsink: Er heerst bij Defensie erg een cultuur van bevel is bevel. Er is een groot cultuurverschil tussen officieren in de top aan de ene kant en gewone soldaten en sergeanten die bijvoorbeeld het zware werk doen in Uruzgan, aan de andere kant. De top is niet gediend van inspraak. Naar de gewone soldaten wordt niet geluisterd en zij worden klein gehouden.

Om hier verandering in te brengen, is het volgens Eijsink onder meer noodzakelijk dat er bij de opleiding van officieren meer aandacht wordt geven aan inspraak. Ook zou er veel gewonnen zijn als de waterscheiding tussen officieren en manschappen doorbroken wordt, door de mogelijkheden tot doorstroming binnen Defensie te vergroten. Om een aanzet te geven tot de gewenste cultuuromslag waar Eijsink al ruim vier jaar voor pleit, overweegt het PvdA-kamerlid op korte termijn een rondetafelgesprek over dit onderwerp met alle betrokkenen.