TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

10 januari 2008

Hillary Clinton in Nederland nog net favoriet voor presidentschap VS

Vier op de tien (40%) Nederlanders die meer dan één presidentskandidaat kennen, zouden graag zien dat Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Met 35 procent van de stemmen is Barack Obama haar grote concurrent. Zijn populariteit is sterk gegroeid sinds november, terwijl Hillary Clinton fors aan stemmen moet inleveren: Obama kon in november nog maar op dertien procent van de Nederlandse stemmen rekenen, terwijl Clinton met 64 procent van de stemmen betere vooruitzichten had. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL.

Voorkeur voor een democraat
Nederlanders blijken een sterke voorkeur te hebben voor een democraat als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zes op de tien (62%) Nederlanders zien graag een democraat president worden, terwijl slechts acht procent de voorkeur geeft aan een republikein. De voorkeur voor een democraat of republikein lijkt slechts beperkt beïnvloed te worden door de landelijke politieke voorkeur. Hoewel de PvdA- (74%) en Groenlinks-stemmers (93%) wel vaker de voorkeur geven aan een democraat, is er opvallend weinig verschil in voorkeur tussen de mensen die SP (60%) of VVD (67%) stemmen.

Een vrouwelijke of zwarte president
Met de stelling dat het goed zou zijn dat de Verenigde Staten een vrouwelijke president zouden krijgen, is 79 procent van de Nederlanders het eens. Tachtig procent staat positief tegenover de mogelijkheid dat de Verenigde Staten een zwarte president zouden krijgen. In beide gevallen is vijftien procent van de Nederlanders het niet eens met de genoemde stelling.

Bekendste kandidaten
Onder de Nederlanders is Hillary Clinton de bekendste kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De mensen die de afgelopen weken iets van de Amerikaanse verkiezingen meegekregen hebben (96%), kennen Hillary Clinton allemaal. De bekendheid van Barack Obama is sinds november enorm gestegen: van 34 procent naar 84 procent. Ook de republikeinse presidentskandidaat John McCain is veel bekender geworden. In november kende slechts een kwart (26%) van de Nederlanders McCain, nu zijn dat er zeven op de tien (72%). De toenemende media-aandacht heeft er ook toe geleid dat ook Edwards, Romney en Huckabee sterk in bekendheid zijn gestegen.

C5877 | TNS NIPObase CATI | Het veldwerk vond plaats op 9 januari 2008. Hierbij zijn 600 Nederlanders van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland- Forum, ondervraagd (n=600).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Marlous van Twist (tel: 020 522 55 95).