Gemeente Schouwen-Duiveland


dieren binnen de bebouwde kom

Houden van hindelijke of schadelijke dieren binnen de bebouwde kom

Publicatiedatum: 10 januari 2008
Datum laatst gewijzigd: 10 januari 2008


- PERSBERICHT -

Datum

donderdag 10 januari 2008

J.J.P.M.Asselbergs, burgemeester

Tel (0111) 452 100

Ontwerp uitvoeringsbesluit inzake het houden van hinderlijke of schadelijke dieren binnen bebouwde kom

Het ontwerp uitvoeringsbesluit is opgesteld als reactie op klachten van burgers, waarbij

bleek dat regelgeving ontbrak om de klachten objectief te kunnen toetsen.

Om zowel de rechten en belangen van dierhouders als die van klagers op correcte en voor iedereen duidelijke manier te kunnen afwegen wordt nu gezocht naar een goede, acceptabele oplossing op basis van -helaas noodzakelijke- regelgeving.
Uit de reacties van inwoners blijkt dat zeer veel mensen en organisaties zich (gelukkig) sterk betrokken voelen bij dit onderwerp. Wij waarderen de zienswijzen die reeds bij ons zijn binnengekomen en wij zullen deze uiteraard meewegen bij de definitieve besluitvorming. Op 14 december 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders het ontwerp uitvoeringsbesluit inzake artikel 2.4.20 Algemene plaatselijke verordening (Apv) Schouwen-Duiveland ter inzage gelegd. Het ontwerp uitvoeringsbesluit geeft nadere regels over het houden van hinderlijke of schadelijke dieren binnen de bebouwde kom. Schouwen-Duiveland is overigens niet uniek met dit beleid. Ook andere gemeenten stellen regels ten aanzien van het houden van huisdieren in de bebouwde kom.

Niettemin zijn wij ons terdege bewust van de mogelijke gevolgen van het ontwerp uitvoeringsbesluit. Na afloop van de termijn voor zienswijzen zullen wij dan ook alle reacties samenvoegen en het ontwerp uitvoeringsbesluit kritisch tegen het licht houden.

Inwoners die momenteel één of meerdere dieren houden als bedoeld in het ontwerp uitvoeringsbesluit hoeven geen ontheffing aan te vragen. Bij het definitieve besluit zal t.z.t. rekening worden gehouden met reeds bestaande situaties.
Tot en met 24 januari 2008 kunnen er nog zienswijzen ingediend worden. De zienswijzen kunnen zowel mondeling als schriftelijk ingediend worden. Mondelinge zienswijzen kunnen tussen 14:00 en 16:00 uur 's middags telefonisch worden gemeld via 0111-452442.

Het ontwerp uitvoeringsbesluit is in de leesruimte van het gemeentehuis en tevens op deze website, onder het menu `Nieuws | Bekendmakingen' beschikbaar.