Ingezonden persbericht


Malta viert de adoptie van de euro met de rest van Europa

Op 1 januari 2008 werd Malta het 15e land dat de euro invoerde. Dr Lawrence Gonzi, premier en minister van Financiën op Malta, leidde het land naar deze historische stap voor het kleinste land van de Europese Unie.

Valletta, 10.01.2008 ­ De Maltezen hebben enthousiast gereageerd op de verandering van de valuta tijdens de eerste dagen van 2008. De Europese Commissie schat in dat slechts 100 uur na de invoering van de euro al drie van de vier Maltezen met de euro betaalde.

Het nationale comité voor de overgang naar de euro heeft de adoptie van de euro gevierd met een adembenemende vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling. Dit historische moment zal belicht worden met internationale vertegenwoordigers die bij elkaar komen voor een officiële euro entree ceremonie op zaterdag 12 januari 2008 in het Mediterraan Conferentiecentrum in Valletta.

'We zijn er trots op dat Malta nu deel uitmaakt van de eurozone. We zien er naar uit om lokale en buitenlandse investeerders en toeristen van Europa en daarbuiten te verwelkomen die Malta nu zien als een meer aantrekkelijke investering en vakantiebestemming', aldus Dr Gonzi.

De ceremonie zal bijgewoond worden door de president van de kabinetsraad en premier van Slovenië, Mr Janez Jansa, de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, de voorzitter van de Euro Groep en premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker, als ook de president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet. Daarnaast hebben de premiers van Italië, België, Slowakije, een aantal ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken, eurocommissarissen Joaquin Almunia en Joe Borg en de gouverneurs van de nationale centrale banken hun aanwezigheid bevestigd.

De ceremonie bestaat uit een feestelijk concert gepaard met toespraken die betrekking hebben op de gebeurtenis. Het concert bevat optredens van het Maltees Filharmonisch Orkest en van de internationaal fameuze Maltese operazangers Miriam Gauci (soprano) en Joseph Calleja (tenor). Ongeveer 1.3 miljoen mensen brengen ieder jaar hun vakantie door op het Mediterrane eiland Malta.

Malta trekt gasten aan door middel van een mild Mediterraan klimaat, helder water en het hele jaar door zon. Met vluchten die worden aangeboden vanaf alle grote Europese vliegvelden en een korte vliegduur van ongeveer drie uur, is het een bestemming die ook geschikt is voor korte vakanties. Malta biedt gevarieerde vakantiemogelijkheden door de geschiedenis van 7.000 jaar civilisatie met een volkenkundige en bouwkundige diversiteit.

()



Ingezonden persbericht