Gemeente Lelystad

Proef met papiercontainers groot succes

In december 2006 is een proef gestart waarbij papier wordt ingezameld met een container (grijs met blauw deksel) in de wijken Gondel, Golfpark, Golfresort en Jagersveld in Lelystad. De extra container was even wennen, maar blijkt veel gebruiksgemak te bieden. Ieder stapeltje kranten, folders en tijdschriften kan direct in de container. De proef is afgelopen en blijkt een groot succes te zijn geweest. Er is meer papier opgehaald in de proefwijken en er bleef minder rommel achter op straat.

Alle huishoudens

Er is nu besloten dat Flevocollect in de loop van 2008 alle huishoudens in Lelystad op vrijwillige basis een papiercontainer gaat aanbieden. De beoogde effecten hiervan zijn dat er ruim 1800 ton extra papier wordt ingezameld. Hiermee gaat Lelystad al in 2008 de landelijke doelstelling van 56% bronscheiding halen. Daarnaast wordt de service en dienstverlening aan de inwoners verbeterd.

Succes

Vele Nederlandse gemeenten zijn Lelystad al voorgegaan en daar is deze nieuwe manier van papier inzamelen een succes. Het heeft geleid tot meer ingezameld oud papier en karton dat kan worden hergebruikt; minder restafval dat verbrand hoeft te worden; minder zwerfafval op de ophaaldagen vanwege verwaaid papier; minder tilwerk en rugbelasting voor zowel bewoners als ophalers; en minder kosten voor het verwerken van het afval.

---