KPN NV

Nieuws het favoriete programma Nederlanders

KPN heeft onder 20.000 Nederlandse Tv-kijkers een onderzoek gedaan, waarvan iedere respondent na afloop een individueel onderzoeksrapport ontvangt. Deze bijzondere vorm van onderzoek is uitgevoerd door Blauw Research en heeft als doel om te bekijken hoe KPN Interactieve TV optimaal kan inzetten. Enkele opmerkelijke uitkomsten van het grote onderzoek zijn: het nieuws staat bij iedereen in de top 3, de grootste groep kijkers zijn 'Alleskijkers', televisiekijken doe je samen, mannen onder de veertig zijn de fanatiekste kijkers, tweederde van de Nederlanders heeft de TV iedere dag 4 uur aan staan en mannen tussen de 25 en 40 jaar vallen het vaakst in slaap voor de tv.

Jongeren houden van humor, oudere vrouwen van criminaliteit en mannen van sport Bij alle Nederlanders komt het Nieuws voor in de top 3. Als je kijkt naar mannen en vrouwen dan hebben zij allen nieuws op nummer een staan, actualiteiten op 2. De derde plaats wordt bij mannen ingenomen door documentaires en bij vrouwen door detectives en krimi's. De verschillen in programmavoorkeuren zijn vooral opvallend bij de verschillende leeftijdscategorieën. Mannen vanaf 25 jaar hebben duidelijk geen behoefte meer aan enige vorm van humor op tv want in na die leeftijd ontbreken de comedyseries. Bij de groep jonge mannen en vrouwen (tot 25 jaar) echter staan komedies op de eerste plaats, en bij vrouwen tussen de 26 en 60 jaar op de tweede. Aan het vrouwenfront is er nul sportiviteit te bespeuren, terwijl sport in iedere top 3 van elke leeftijdscategorie van de mannen aanwezig is. Krimi's en detectives nemen een opvallende plaats in bij de vrouwen (met name veroorzaakt door de 60 + vrouw) en zijn voor mannen van geen enkele betekenis (komen in geen een top 3 voor).

Van alleskijker tot criticus
De grootste groep Tv-kijkers noemen we de 'Alleskijkers' (40%), daarna komen de 'Middenmoters' ( 37%) en de 'Kritische kijkers' met 23%. Actieseries, komedies, realityprogramma's of iets erotisch, de Alleskijker kijkt alles. Alleskijkers kijken overdag (als het kan), tijdens het eten, 's avonds (meestal) en sommigen kijken ook in het holst van de nacht. Voor bloedstollende thrillers is de Alleskijker altijd wakker te maken. De top 3 van de alleskijker: sport, nieuws en actieseries. Het opvallendste aan de normale kijker, de Middenmoter, is dat er weinig opvallends is. De top 3 van deze groep: nieuws, actualiteiten en sport. De TV Criticus kijkt TV, maar wel met voorbedachten rade. Actualiteiten, nieuws, consumentenprogramma's, documentaires en het weer mogen zich in zijn of haar belangstelling verheugen. Het is de enige groep die eigenlijk blij is als hij gestoord wordt tijdens het kijken. Opmerkelijk genoeg is de TV Criticus geen groot filmliefhebber. De top 3 van deze groep: nieuws, actualiteiten en documentaires.

Samen TV kijken is vooral gezellig
TV kijken doe je met zijn tweeën of met meer. Ruim de helft van Nederland kijkt altijd met zijn of haar partner. TV kijken met de partner gaat bij tweederde van de huishoudens meestal goed, bij 16% wil men zelfs precies hetzelfde zien. Slechts 4% geeft aan altijd gezeur te hebben met de partner over wat te kijken. Bij mensen die heel veel TV kijken wordt meer gediscussieerd: bij 9% is er altijd gezeur met de rest van de familie.

Irritaties
Slechts 10% van de Nederlanders vindt het vreselijk om tijdens het TV kijken gestoord te worden. Nederlanders raken het meest geïrriteerd door een reclameblok middenin een programma: vier op de tien Nederlanders vinden dit de meest irritante onderbreking. Irritatie nummer twee is iemand die opbelt om iets te verkopen: ruim een kwart heeft dit als meest irritante onderbreking. De top 3 wordt gecompleteerd met het onderbreken van een film door een ander programma. De minst irritante onderbrekingen zijn honger en iemand die aan je begint te frunniken.

Interactieve TV van KPN
Interactieve TV van KPN is digitale televisie met interactieve mogelijkheden. Het biedt een compleet tv-pakket met een uitgebreid aanbod van tv- en radiozenders, films en andere informatiediensten. Interactieve TV van KPN biedt haarscherp beeld en perfect geluid, via internet waardoor de kabel niet meer nodig is.

Kijk

KPN NV