Gemeente Delft

Wonen boven winkels

Sinds eind jaren '90 voert de gemeente Delft actief beleid om het wonen boven winkels in de binnenstad te bevorderen. Ze verleent onder andere subsidies om opgangen naar etages boven winkels mogelijk te maken en om deze etages bewoonbaar te maken. Het beleid van de gemeente zorgt ervoor dat leegstand wordt tegengegaan en dat het risico van verkrotting en verloedering vermindert. Dat komt de leefbaarheid in de binnenstad ten goede. In de nota 'Wonen boven winkels' stelt het college van B&W voor om het beleid van voor 2005 voort te zetten. In februari spreken de commissie Economie, Milieu, Cultuur en Recreatie en vervolgens de Gemeenteraad zich uit over het voorstel.

Het college van B&W is op 8 januari akkoord gegaan met de nota 'Wonen boven winkels', waarin het subsidiebeleid is vastgelegd om wonen boven winkels in de binnenstad te bevorderen. De gemeente wil dat de panden intensiever worden gebruikt. Dat betekent dat er na sluitingstijd licht in de straat valt en dat er meer mensen in de binnenstad zijn, wat de leefbaarheid ten goede komt. Het beleid zorgt er ook voor dat monumenten en panden met een monumentaal karakter, een echte functie als woonhuis kunnen behouden en dat de gebouwen goed worden onderhouden. Bovendien is het belangrijk om de potentiële woningvoorraad goed te gebruiken.

Subsidies
In de nota 'Wonen boven winkels' worden de volgende subsidieregelingen voorgesteld. De eerste regeling is een éénmalige subsidie van ¤ 4.000,-- voor het maken van een eiggen toegang (opgang) tot de woning.

De tweede regeling is een subsidie van ¤ 19.000 wanneer er boven een bedriijf een leegstaande ruimte (met bestemming wonen) geschikt wordt gemaakt voor bewoning. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet de totale investering voor de woning ten minste ¤ 55.000 zijn.

>De gemeente verwacht dat de woningen boven winkels vooral interessant zullen zijn voor starters, studenten, postdocs en promovendi, expats, ouderen en alleenstaanden.