Politie Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Gendtse (78) slachtoffer geworden van babbeltruc
Publicatiedatum: 10-1-2008 15:42:30

GENDT - Een 78-jarige inwoonster van Gendt is woensdagmiddag het slachtoffer geworden van de zogenaamde babbeltruc. De vrouw kreeg rond het middaguur bezoek van een man die zich uitgaf als bankmedewerker die aangaf dat haar bankpas verlengd moest worden. Door zijn verhaal was de Gendtse kennelijk overrompeld, waardoor de man kans zag zowel de bakpas als de pincode buit te maken.

Nadat de man was vertrokken bleek er geld van de rekening van het slachtoffer te zijn gehaald. Volgens de Gendtse ging het om een ongeveer 50-jarige blanke man met blond haar. Hij zou ongeveer 1.80 m lang zijn en een normaal postuur hebben. Verder droeg de man een lange beige jas. De politie waarschuwt alert te zijn op dit soort praktijken en heeft de volgende tips om oplichting te voorkomen:

o Geef NOOIT uw pincode of waardevolle spullen af! o Ga NOOIT in op afspraken aan de deur!
o Houd uw pinpas en pincode altijd apart!
o Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs.
Onder andere energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren. o Wees alert bij vreemden. Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat degene aan de deur NIET binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem dan altijd
contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.
o Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is. o Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd
bij u aan de deur komen voor financiële zaken.
Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!
o Verder zijn er diverse maatregelen die u kunt treffen. Het is bijvoorbeeld raadzaam het saldo op uw `lopende' rekening beperkt te houden. U kunt beter regelmatig geld overboeken naar uw spaarrekening. Ook kunt u de limiet van uw maximale dagopname bij de bank laten verlagen. Of zorg ervoor dat u niet rood kunt staan. Indien een ander toch in het bezit komt van uw pinpas en pincode, dan beperkt u met deze maatregelen de schade zoveel mogelijk.

Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral aangifte bij de politie.
Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen. Neem contact op met uw lokale politie en maak een afspraak voor het doen van aangifte. Voor uw aangifte wordt dan tijd vrijgemaakt en kunt u al uw informatie kwijt. (08-004690

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Nijmegenaar aangehouden na geweld

Publicatiedatum: 10-1-2008 15:41:05

ELST - Een zeventienjarige jongen uit Nijmegen is woensdagavond door de Elster politie aangehouden op verdenking van onder meer openlijk geweld en mishandeling. De jongen zou even voor acht uur op de Dorpsstraat een leeftijdsgenoot uit Elst zonder aanleiding hebben geschopt en geslagen. Het slachtoffer had daarbij verwondingen opgelopen. Een omstander waarschuwde de politie. Bij nader onderzoek kwam de verdenking te liggen bij de zeventienjarige Nijmegenaar. De jongen werd later nog in de buurt aangetroffen maar wist in eerste instantie te ontkomen. Hij is later thuis aangehouden en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.
(08-004714)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Duivense jongens opgepakt na vernielingen

Publicatiedatum: 10-1-2008 15:40:33

DUIVEN - Twee Duivense jongens van 19 en 20 jaar zijn in de nacht van woensdag op donderdag door de politie in hun woonplaats opgepakt wegens vernieling. Het duo wordt ervan verdacht rond drie uur op de Eikenlaan autospiegels te hebben vernield. De zaak kwam aan het licht door een melding van een getuige, die direct de politie waarschuwde. Die trof op de Kastanjelaan de beide Duivenaren aan. De twee bleken aan de door de getuigen doorgegeven signalementen te voldoen en zijn ingesloten. Tot dusver heeft zich een autobezitter gemeld met schade. (08-004783)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---