Persbericht Wageningen Universiteit: nr 003, 10 januari 2008

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Wageningen_Universiteit_benoemt_hoogleraar_Levenmiddelenchemie_en_hoogleraar_Plantencelbiologie.htm

Wageningen Universiteit benoemt hoogleraar Levenmiddelenchemie en hoogleraar Plantencelbiologie

Wageningen Universiteit heeft twee nieuwe hoogleraren benoemd. Prof.dr.ir. Harry Gruppen is benoemd tot gewoon hoogleraar Levensmiddelenchemie en dr. ir. Marcel Janson is benoemd tot gewoon hoogleraar Plantencelbiologie. Beiden volgen de in deze vakgebieden zittende hoogleraren op.

Prof.dr.ir. Harry Gruppen

Harry Gruppen was reeds op grond van zijn bijzondere onderwijs- en wetenschappelijke verdiensten vanaf januari 2005 persoonlijk hoogleraar aan Wageningen Universiteit. Hij is per 1 januari 2008 benoemd tot gewoon hoogleraar aan de leerstoelgroep Levensmiddelenchemie, als opvolger van prof.dr. Fons Voragen.

Harry Gruppen zal zich met deze groep concentreren op omzettingen en functionaliteit van polysacchariden, eiwitten en secundaire plantenmetabolieten die voorkomen bij vertering, fermentatie en industriële verwerking. Veranderingen op moleculair niveau worden gekoppeld aan functionaliteit (gezondheidsbevorderende eigenschappen, textuur en smaakbepalende eigenschappen). Ook richt het onderzoek zich op optimale (integrale) verwerking van grondstoffen voor voedseltoepassingen en niet- voedseltoepassingen (o.a. biobrandstoffen) in de industriële verwerking. Hierbij spelen enzymatische omzettingen een belangrijke rol. Andere uitdagingen liggen op het gebied van kwantificering van de omzettingen en het effect van onderlinge interacties tussen bovenstaande voedingsmiddelencomponenten op het verteringsproces.

Harry Gruppen (Hoogeveen, 1960) studeerde Levensmiddelentechnologie in Wageningen. Na zijn studie werkte hij eerst in de levensmiddelenindustrie, alvorens hij met een promotieonderzoek over celwandpolysacchariden (vezelstoffen) in tarwe begon, waarop hij in 1992 cum laude promoveerde. Hij maakt deel uit van het Onderwijs Instituut van Wageningen Universiteit.. Hij begeleidde reeds zo'n twintig promovendi en heeft meer dan 125 publicaties op zijn naam staan. Harry Gruppen heeft daarnaast zitting in de redactie van enkele wetenschappelijke tijdschriften.

Prof.dr.ir. Marcel Janson

Marcel Janson is per 1 december 2007 benoemd als gewoon hoogleraar Plantencelbiologie en krijgt daarmee in Wageningen de leiding over de leerstoelgroep Plantencelbiologie. Prof.dr.ir. Marcel Janson volgt prof.dr. Anne Mie Emons op.

In zijn werk richt Marcel Janson zich op mechanismen die ten grondslag liggen aan de constructie van het cytoskelet in levende cellen. Het cytoskelet is een dynamische structuur van onderling verbonden eiwitdraden die de cel vorm geeft en inwendig organiseert. Het cytoskelet is daarmee een belangrijke spil in bijvoorbeeld de bouw van de uit industrieel oogpunt interessante plantencelwand, maar speelt ook een rol in het ontstaan van menselijke aandoeningen. Om de correcte constructie van het cytoskelet te begrijpen zullen met geavenceerde microscopische technieken de moleculaire machines bestudeerd gaan worden die het cytoskelet in elkaar zetten. De uitdaging zal zijn om gelijktijdig een begrip te vormen van het fysieke krachtenspel tussen de componenten van het systeem onderling; groeiende eiwitdraden botsen bijvoorbeeld tegen elkaar op. Het is de combinatie van chemische en fysische krachten die de cel zijn vorm geeft.

Marcel Janson (Drachten, 1972) studeerde Technische natuurkunde aan de Hogeschool Enschede en de Universiteit Twente en promoveerde in Leiden op de krachtontwikkeling door het langer worden van microtubuli, de draden die bij de celdeling de chromosomen uit elkaar trekken. Dit werk voerde hij uit bij het FOM-instituut Amolf in Amsterdam, waarna hij vervolgens aan de University of Pennsylvania en de Vrije Universiteit in Amsterdam werkte.