Ministerie van Defensie

10-01-2008 15:55

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

De winter in Afghanistan is nu definitief ingevallen. Afgelopen week is er veel regen en sneeuw gevallen en in Kandahar is zelfs voor het eerst in 15 jaar sneeuw gevallen. Dit bemoeilijkt de verplaatsingen over de weg en door de lucht.

De operationele capaciteit van de 4e ANA Brigade neemt toe. Er komt nieuw materieel beschikbaar waarvoor het personeel opgeleid wordt en er vinden aanvullende trainingen plaats. In toenemende mate kan hierdoor het Afghaanse leger (ANA) operationeel worden ingezet.

De situatie van de families die hulp ontvangen in het gebied rond Deh Rawod is verbeterd nadat er hulpgoederen zijn uitgedeeld door het districtshoofd Jalanay. Helaas is een structurele oplossing waarbij ze terugkeren naar hun oorspronkelijke leefomgeving op dit moment nog niet mogelijk. De Afghaanse minister van economische zaken heeft aangegeven dat Afghanistan behoefte heeft aan 400.000 ton graan en andere producten om de bevolking de winter door te helpen. Hij heeft hiervoor hulp gevraagd aan het World Food Program en aan bevriende regeringen.

De situatie in Musa Qala is in de stabilisatiefase. Het erkende lokale gezag wordt hersteld en er is een nieuwe districtsgouverneur aangesteld met steun van de stamoudsten. Ondanks intimidatiepogingen van de Taliban keert een normaal stadsbeeld terug met zichtbaar bestuur en opbouw.

Op vrijdag 4 januari reed een Patria op een geïmproviseerd explosief (IED) waarna de eenheid in een vuurgevecht kwam. Ze werden beschoten met anti-tank en klein kaliber wapens. Hierbij zijn aan Nederlandse zijde geen gewonden gevallen. De Patria raakte beschadigd en is geborgen. Bij het doorzoeken van de qualaâs van waaruit gevuurd werd zijn een dode man en kind gevonden. Verder werden nog vier gewonden aangetroffen, waarvan drie kinderen. De gewonde man is overgebracht naar het ziekenhuis in Tarin Kowt. De kinderen zijn naar het ziekenhuis op Kamp Holland gebracht. Het Provinciaal Reconstructieteam en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken de omstandigheden rond dit gevecht.

In het gebied rondom Tarin Kowt zijn een aantal IEDâs aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst is ingezet om deze explosieven onschadelijk te maken. Op nieuwjaarsdag heeft een mortieraanval plaatsgevonden op patrouillebasis Volendam. Er werden zes granaten afgevuurd. De Task Force Uruzgan heeft niet teruggevuurd en er zijn geen gewonden en geen schade. Een dag later werd dezelfde patrouillebasis beschoten met klein kaliber wapens. Ten zuidwesten van de vooruitgeschoven post Poentjak is op 3 januari met licht en klein kaliber geschoten op twee mannen die hoogstwaarschijnlijk een IED aan het ingraven waren. Op 6 januari is in dezelfde omgeving een eenheid van de battle group beschoten met klein kaliber wapens. De schutters zijn onder waarneming genomen, er is niet teruggevuurd. De Apaches van de Air Task Force zijn op 5 januari ingezet in de provincie Helmand ter ondersteuning van ISAF-eenheden.

Gerelateerde links:
Nederlanders in verweer na aanslag