Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070807880

Vragen van het lid Koer Kaya (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over het tekort aan vrijwilligers voor de tussenschoolse kinderopvang. (Ingezonden 9 januari 2008)


1
Bent u bekend met het feit dat door een tekort aan vrijwilligers voor de tussenschoolse kinderopvang kinderen een brief van school meekrijgen, waarin wordt medegedeeld dat oproepen voor nieuwe overblijfkrachten helaas tot geen enkel resultaat hebben geleid? Hoe groot is dit probleem? Kunt u het kwalificeren?


2
Deelt u de mening dat hierdoor één van de ouders (indirect) gedwongen wordt om zijn of haar werk op te zeggen of om die redenen helemaal niet op de arbeidsmarkt actief wil zijn? Kunt u kwalificeren wat dit probleem betekent voor het arbeidsaanbod?


3
Vindt u niet dat ieder kind in een participatiestaat recht heeft op een kwalitatief goede tussenschoolse kinderopvang? Zo ja, hoe gaat u hiervoor zorgen? Zo neen, waarom niet?


4
Denkt u dat, als de tussenschoolse opvang net als de vóór- en naschoolse opvang onder de Wet Kinderopvang valt, er meer rechtzekerheid ontstaat en er toezicht kan worden gehouden op de kwaliteit van deze opvang aan de hand van kwaliteitseisen? Bent u van plan om de tussenschoolse kinderopvang op te nemen in de Wet Kinderopvang? Zo neen, waarom niet?