Politie Brabant-Noord

2007: Politieaanpak woninginbraken succesvol

Regio, 10-01-2008 o De aanpak van woninginbraken door de politie Brabant-Noord is succesvol gebleken. Het korps heeft in 2007 meer woninginbraken opgelost. Het aantal aangifte van woninginbraken is gedaald en de politie hield in 2007 meer verdachten aan. De hoeveelheid geweldsincidenten blijft in 2007 op een te hoog niveau. Korpschef Erik Akerboom: "Onze vernieuwde aanpak van de inbraken heeft zijn vruchten afgeworpen. Er wordt minder ingebroken en we lossen meer zaken op. De toename van agressie blijft ons echter zorgen baren. Het wordt veiliger, maar ook agressie-ver."

In 2007 hield de politie ruim 170 verdachten aan voor woninginbraken. Een stijging van 36% ten opzichte van 2006. De politie loste ruim 320 woninginbraken op. De korpschef: "Ik ben tevreden met het resultaat. De preventieve maatregelen die burgers nemen, maar ook het uitgebreide sporenonderzoek bij iedere woninginbraak, heeft hieraan ten grondslag gelegen. De vernieuwde aanpak zoals speciale controles in delen van wijken (roadblocks) en een speciale campagne 'Samen tegen inbrekers' heeft geleid tot deze resultaten." Naast de woninginbraken, namen ook de auto-inbraken en de bedrijfsinbraken in 2007 af.

Geweld

De criminaliteit stabiliseerde in 2007 en de politie heeft meer verdachten aangehouden. De inzet van horecateams, adoptie van veelplegers en ook het in de gaten houden van de belangrijkste verkeershufters (huisbezoeken) dragen hieraan bij. Dit zetten we dan ook voort in 2008. Het aantal geweldsmisdrijven blijft echter op een te hoog niveau. Wederom is in 2007 sprake van een hoog aantal aangifte geweld (2006: 3938 en 2007: 3930). De politie Brabant-Noord heeft in het afgelopen jaar meer verdachten van geweld verhoord (3545 in 2006 en 3701 in 2007 ), maar de agressie baart zorgen. Het korps heeft de aanpak van geweld en hufterig gedrag al enkele jaren hoog op de agenda staan. De korpschef: "De gezamenlijke aanpak is hiervoor toch de beste remedie. Het oplossen van geweldsmisdrijven is belangrijk, maar het vroegtijdig stoppen van het geweld en voorkomen van verdere escalatie speelt ook een grote rol. Ik juich extra maatregelen zoals bijvoorbeeld het innemen van rijbewijzen van notoire verkeershufters dan ook zeker toe. Wat me ook zorgen baart is de stijgende agressie tegen de hulpverleners. Zowel wij als politie, maar ook brandweer- en ambulancemedewerkers en bijvoorbeeld leraren en scheidsrechters krijgen daar steeds vaker mee te maken. We vinden dit onacceptabel en het heeft dan ook onze hoogste prioriteit."

Tevreden over politiecontact

Brabant-Noord is eind 2006 een speciaal project Tevredenheid Laatste Politiecontact (TLPC) gestart. Het terugbellen van melders, de uitbreiding van de aangiftemogelijkheden en het persoonlijk contact maken onderdeel uit van het interne project. De 'klanten' geven het korps in 2007 gemiddeld een 7,3. Ook in de Veiligheids Monitor Rijk (VMR) scoort het korps beter ten opzichte van 2006. Erik Akerboom: "Juist de meldingen van burgers zijn zo belangrijk voor ons. Een groot deel van de misdrijven lossen we met behulp van burgers op."

2008 Naast de aanpak van geweld en hufterig gedrag, richt het korps zich in 2008 op het verder terugdringen van de woninginbraken, de aanpak van hennepteelt en de veelplegers. Daarnaast richt het korps zich op jeugd. "Niet alleen de aanpak van jeugdoverlast, maar ook onze adviesrol als het gaat om voorkomen van het ontwikkelen van crimineel gedrag. Het korps trekt hierin samen op met haar partners zoals het Openbaar Ministerie, de gemeenten in het veiligheidshuis." De informatiedeling binnen het korps speelt in de aanpak van deze speerpunten een steeds crucialer rol. Een Informatie Gestuurde Politie die niet alleen repressief optreedt, maar die weet wat er kan gaan gebeuren en daardoor samen met de partners vroegtijdig in kan spelen op situaties om te voorkomen dat ze uit de hand lopen. Korpschef: "Het is veiliger geworden in de regio Brabant-Noord dankzij de inzet van het korps. Ook in 2008 kunnen burgers vertrouwen op een waakzaam en dienstbaar korps."