European Parliament


Nieuwsitem

Marie Anne Isler Béguin: "Verkiezingen in Georgië stap voorwaarts voor democratie"
Delegaties - 09-01-2008 - 17:11

Michail Saakasjvili, de nieuwe Georgische president in Tbilisi, 5 januari 2008 ©BELGA/EPA/Sergei Chirikov Michail Saakasjvili, de nieuwe Georgische president

Op 5 januari werden in Georgië presidentsverkiezingen gehouden. De verkiezingen vonden plaats in de nasleep van de betogingen van de oppositiepartijen van november van vorig jaar en gewonnen door de voormalige president Michail Saakasjvili. De verkiezingen zouden in overeenstemming zijn met de internationale normen. Een team van zeven Parlementsleden verbleef van 2 tot 7 januari in Georgië. We spraken met het hoofd van de waarnemingsdelegatie, Marie Anne Isler Béguin (Fra, fractie De Groenen).

Mevrouw Isler Béguin, als voorzitter van de waarnemingsmissie van het Europees Parlement in Georgië, hoe zou u de manier karakteriseren waarop de presidentsverkiezingen op 5 januari plaatsvonden?

"De procedures waren in overeenstemming met de internationale normen, maar verre van perfect. Volgens internationale waarnemers hebben er geen grote onregelmatigheden plaatsgevonden; wel enkele incidenten maar geen systematische om te kunnen zeggen dat er sprake is geweest van opzettelijke fraude. Maar we hebben ons verslag opgesteld en nu willen we graag zien dat de autoriteiten en de oppositie de regels van de democratie zullen gaan volgen. Ik heb de garantie van de Georgische autoriteiten gekregen dat de procedures zullen worden gerespecteerd.

Ondanks de rampzalige en onevenwichtige campagnevoering die gepaard ging met een ongelooflijke onrust, heeft de verenigde oppositie 25% van de stemmen gekregen; het is voor het eerst dat de oppositie een dergelijk resultaat bereikt. Het is ook de eerste keer dat er sprake is van echte politieke keuze voor de presidentsverkiezingen en dat mensen vrij konden stemmen. Het is een stap vooruit te noemen die de volwassenheid van de Georgische inwoners aantoont. We hopen nu dat de politieke partijen dit goede voorbeeld zullen volgen."

Wat zijn de gevolgen van deze verkiezingen voor de rest van de regio en voor de Europese Unie?

"De verkiezingen waren een grote uitdaging voor Georgië. Aan de ene kant was het noodzakelijk om de economische en sociale situatie van Georgië te verbeteren. Aan de andere kant bevindt Georgië zich in een zeer fragiele situatie met twee separatistische regio's: Abchazië en Zuid-Ossetië. De persoon die de macht zal overnemen zal dus de verantwoordelijkheid hebben om stabiliteit in de Kaukasus te brengen en te slagen in het opzetten van goede relaties met Rusland.

De EU is sterk aanwezig op het gebied van technische bijstand en steun op gebieden als de economie en sociale hervormingen. Maar wat betreft conflicten zijn we niet de beleidsmakers, maar bieden we ingangen tot een dialoog. Georgië is van enorm strategisch belang, met belangrijke energievraagstukken die om de hoek komen kijken. Als Georgie daarom beslist zich te richten op Europa moeten we tegemoet komen aan dit verzoek door hen een perspectief te bieden."

Wat betreft dit laatste punt, tijdens zijn bezoek aan het Europees Parlement in november 2006 sprak Michail Saakasjvili over de toetreding van Georgië tot de EU als een doelstelling voor de lang termijn. Wat zijn de factoren die de toekomst van de betrekkingen tussen Georgië en de Europese Unie bepalen?

"De 3 landen van de zuidelijke Kaukasus - Georgië, Azerbeidzjan en Armenië - zijn zich op het Westen gaan richten na het Sovjettijdperk. Dit is gebeurd omdat ze zich Europees voelen, ze hebben een Europese cultuur. Het probleem ligt nu dus bij ons, we weten niet wat we willen met de EU. Zijzelf hebben het echter begrepen: we betrekken hun niet bij de oplossing van conflicten en ze weten dat veel mensen uit de oude lidstaten de toelating van de tien nieuwe lidstaten moeilijk hebben geaccepteerd. Daarom is Georgië voorzichtig, ze weten echter dat ze dichtbij een nominatie zijn. Ze hebben enorme offers gemaakt en hopen dezelfde welvaart te kunnen bereiken als het Westen. Als het niet voor de huidige generatie is, dan wel voor de generatie erna, zoals me verteld is. Ik hoop dus dat de EU deze drie landen niet in de kou laat staan."

REF.: 20080107STO17492

Nadere informatie : Profiel van Isler Béguin EP-delegatie voor Armenië, Azerbeidzjan en Georgië (in het Engels) De persdienst over Georgië (in het Engels) Bekijk het debat live in de plenaire vergadering EP-rapport over een effectiever EU-beleid voor de zuidelijke Kaukasus Het Europese Nabuurschapbeleid (in het Engels)

Alle nieuwsitems Alle nieuwsitems