European Parliament


Nieuwsitem

Eerste editie van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren: de wedstrijd is begonnen!
Jeugd - 09-01-2008 - 13:43

Een vlag van de Europese Unie met poppetjes in plaats van sterren Doe mee aan de Karel de Grote-wedstrijd!

Ben jij betrokken bij een project over de ontwikkeling, integratie en identiteit van de Europese Unie? Het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken nodigen jonge mensen tussen zestien en dertig jaar oud uit om aan de eerste editie van de Karel de Grote-prijs voor jongeren deel te nemen. Zend je deelnameformulier naar je nationaal informatiebureau van het Europees Parlement. De wedstrijd is open tot 8 februari!

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt toegekend aan projecten die wederzijds begrip op Europees en internationaal vlak bevorderen en de ontwikkeling van een gemeenschappelijk besef van Europese identiteit en integratie stimuleren. De projecten die in de prijzen zullen vallen, zullen als rolmodel voor jonge mensen dienen die in Europa leven en deze projecten zullen praktische voorbeelden bieden aan Europeanen die als één enkele gemeenschap samenleven.

Hoe kan ik deelnemen?

Alle burgers of ingezetenen van één van de 27 lidstaten van de EU tussen zestien en dertig jaar oud kunnen aan de wedstrijd deelnemen, alleen of in een groep. Er kan worden deelgenomen in alle officiële talen van de EU, met als voorwaarde dat het ingediende project al van start is gegaan.

De projecten kunnen zich op de organisatie van diverse jeugdgebeurtenissen, jeugduitwisselingen of internetprojecten met een Europese dimensie concentreren. De deelnameformulieren zijn beschikbaar op de websites van de nationale informatiebureaus van het Europees Parlement en op de website van de Karel de Grote-prijs. Op deze laatste site staat een link naar de wedstrijdpagina voor de jongerenprijs en is ook alle informatie te vinden over de traditionele Karel de Grote-prijs. Alle bijzonderheden, het wedstrijdreglement en de aanmeldingsformulieren zijn ook beschikbaar via de eerste link hieronder of via het logo van de wedstrijd op de website van het Europees Parlement (in het menu aan de rechterkant).

De selectieprocedure

De drie beste projecten zullen in twee fasen worden geselecteerd. In de eerste fase zullen de nationale jury´s, die uit minstens twee parlementsleden en één vertegenwoordiger van een jeugdorganisatie bestaan, op 14 maart 2008 één nationale winnaar aanwijzen in elk van de 27 lidstaten.

In de tweede fase zal de Europese jury, die uit drie parlementsleden, de Voorzitter van het Europees Parlement en vier vertegenwoordigers van de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken bestaat, de winnaar selecteren uit de 27 projecten die door de nationale jury´s op 4 april 2008 werden ingediend.

De prijzen

De prijzen voor de drie beste projecten bedragen respectievelijk EUR5.000, EUR3.000 en EUR2.000 en zullen door de Voorzitter van het Parlement en een vertegenwoordiger van de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken worden gepresenteerd. De drie laureaten zullen ook worden uitgenodigd om in mei 2008 het Europees Parlement te bezoeken.

Naast de prijzen die aan de drie beste projecten worden toegekend, zullen vertegenwoordigers van de 27 nationale geselecteerde projecten ook worden uitgenodigd voor de prijsuitreikingsceremonie in Aken, Duitsland, op 29 april 2008.

Stuur je deelnameformulier in. De wedstrijd is open tot 8 februari!

REF.: 20080107STO17491

Nadere informatie : Aanmeldingsformulier voor de wedstrijd De traditionele Karelsprijs (in het Engels) Website van de Karelsprijs (in het Duits) Winnaar van de Karelsprijs 2008: Angela Merkel (in het Engels) De stad Aken

Alle nieuwsitems Alle nieuwsitems