LTO Noord


Glastuinbouw Koekoekspolder verdient
ontwikkelingsruimte

LTO Noord Glaskracht wijst voorkeur van de provincie Overijssel voor een andere locatie af

De glastuinbouwlocatie Koekoekspolder moet ook in de toekomst ontwikkelingsruimte houden. Om de verwachte groei te kunnen opvangen is na 2010 een uitbreiding met circa 250 hectare aansluitend in de polder Mastenbroek noodzakelijk. Met dit standpunt reageert LTO Noord Glaskracht op het provinciale onderzoek naar de toekomst van de glastuinbouw in Overijssel. In dit onderzoek hebben Gedeputeerde Staten verschillende uitbreidingslocaties met elkaar laten vergelijken.

LTO Noord Glaskracht is blij met de constatering van het onderzoeksrapport dat de Mastenbroekerpolder geschikt is voor uitbreiding van de glastuinbouw. De conclusie dat deze uitbreiding vanwege de status van nationaal landschap moeilijk haalbaar is, onderschrijft LTO Noord Glaskracht niet. LTO Noord Glaskracht is juist van mening dat een duurzame glastuinbouwontwikkeling in de Mastenbroekerpolder een positieve bijdrage levert aan de doelstellingen en de ontwikkeling van het nationaal landschap. Centraal daarbij staat het streven naar âbehoud door ontwikkelingâ middels gebiedseigen activiteiten zoals glastuinbouw. Het huidige glastuinbouwgebied de Koekoekspolder werkt hard aan een omslag waarbij de glastuinbouw zich omvormt van energiegebruiker naar producent van duurzame energie. Op dit moment is al een flinke CO2 reductie gerealiseerd. Door een integrale, innovatieve inrichting is in het uitbreidingsgebied op dit punt nog veel meer mogelijk. Deze ontwikkeling in dit nieuwe gebied draagt tevens bij aan de doelstellingen van âNetwerk stad Zwolle Kampenâ.

De gemeente Kampen is niet voor niets eind jaren â90 aangewezen als glastuinbouw ontwikkelingslocatie (Bukman locatie). Kern van dit rijksbeleid is dat uitbreiding van glastuinbouw moet plaatsvinden aansluitend op bestaande locaties. Door deze afspraak heeft de glastuinbouw zich in de Koekoekspolder fors kunnen ontwikkelen. Continuïteit van beleid is van belang voor het vertrouwen van de ondernemers in deze locatie. De verantwoordelijke bestuurders moeten daarbij ook beseffen dat met de uitbreiding van de Koekoekspolder een investeringsbedrag van circa 1 miljard euro is gemoeid.

Uit het locatieonderzoek blijkt duidelijk dat in economisch opzicht uitbreiding van de Koekoekspolder de voorkeur verdient boven het verder ontwikkelen van een tuinbouwlocatie elders. Sterke punten van de âKoekoekspolder plusâ zijn de beschikbaarheid van een groot arbeidsaanbod in de regio Kampen en Zwolle en de goede arbeidsmoraal. Ook de aanwezigheid van aanverwante bedrijven spreekt in het voordeel van de Koekoekspolder, evenals een goede infrastructuur (nutsvoorzieningen en ontsluiting).

Donderdag 10 januari 2008