Gemeente Barneveld


Gemeentedebat Barneveld 2030: interessante start van een brede discussie

Woensdagavond 9 januari 08 organiseerde de gemeente een gemeentedebat over de gemeente in 2030. Het gemeentedebat richtte zich erop om aan de hand van een aantal ontwikkelingen via stellingen ter discussie te stellen. De opkomst was boven verwachting.

De strategische visie 2030 wordt op vier thema's, economie, landbouw, verkeer en ruimte vormgegeven. Binnen ieder thema speelt een aantal ontwikkelingen waar onze gemeente de komende jaren mee geconfronteerd gaat worden. Het gemeentedebat richtte zich daarmee op een aantal essentiële grondvragen die voorafgaan aan een keuze voor een groei- en ontwikkelingscenario.

Wil je bijvoorbeeld bij iedere vorm van groei blijven kiezen voor de best aansluitende infrastructuur of maak je in het licht van de ontwikkelingen een bewuste keuze voor het optimaliseren van het openbaar vervoer? Een andere discussie richtte zich op de landbouw. Hoe ver laat je schaalvergroting toe? Past in 2030 in de gemeente wel of niet het doorgroeien naar megastallen (bijvoorbeeld een stal van 400 meter in lengte)? Zo'n keuze is bepalend hoe je met je ruimte om wil gaan.

Enige verwarring is ontstaan door de drie ontwikkelscenario's. Zij vormen een menukaart van elementen die met elkaar en met een bepaalde mate van groei samenhangen. Het is eenvoudiger om het over groei naar 60.000, 70.000 of 80.000 inwoners te hebben en vervolgens in het verlengde daarvan over de consequenties van die keuze. De gemeente kiest er echter bewust voor om eerst naar de effecten van verschillende ontwikkelingen die op ons af komen te kijken en daar een keuze in te maken of zo'n ontwikkeling wel of niet bij onze gemeente past. Kwantitatieve groei kun je namelijk ook zien als afgeleide van die keuzen.

Al met al was het een interessante discussie voor de gemeente en onze dank is groot aan alle belangstellenden. We nodigen iedereen ook van harte uit om deze discussie voort te zetten via het discussieforum op onze website. Ook als u al behoefte heeft om u uit te spreken over een voorkeursscenario, kunt u uw argumenten op het forum kwijt.

Een eerstvolgende stap naar een strategische visie Barneveld 2030 is het raadplegen van deskundigen. Zij zullen zich bijvoorbeeld buigen over hoe realistisch het is dat een bepaalde ontwikkeling (zoals de komst van megastallen in 2030) is en in hoeverre je daarop kunt anticiperen. Voor de planning van de hele totstandkoming van de strategische visie, kunt u op deze website terecht bij het kopje planning onder het project Strategische Visie 2030. Mutatiedatum 10/01/2008