Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Recordaantal buitenlandse toeristen in 2007

In 2007 heeft een recordaantal buitenlandse toeristen ons land bezocht, zoân 11 miljoen. Het inkomend toerisme is daarmee met 3% gegroeid, hetgeen iets meer is dan verwacht. Dit baseert het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Groei uit Europa
De groei kwam voornamelijk uit Europa, met name België (+11%) en Spanje (+10%). Met zoân 1,1 miljoen bezoekers neemt België, voor het eerst, de derde plek in als belangrijkste herkomstland voor het inkomend toerisme. Duitsland en Groot-Brittannië blijven 1 en 2. Al een aantal jaren laat België een groei zien. Redenen hiervoor zijn de toename van het aantal korte vakanties, het gedifferentieerde Nederlandse aanbod en Nederland is makkelijk en snel te bereiken. Daarnaast zijn de marketinginspanningen van toeristisch Nederland en het NBTC op de Belgische markt de afgelopen jaren toegenomen. Vanuit Spanje is de groei met name te verklaren door de toename van het aantal (goedkope) luchtvaartverbindingen. De hotels en de verblijfsaccommodaties (bungalows, campings en groepsaccommodacties) zijn beide gestegen met 3%. Waarbij voor de verblijfsaccommodaties geldt dat de groei voornamelijk in de bungalowparken plaatsvond.

VS en Japan dalen, Duitsland blijft gelijk
Na een krachtig herstel in 2006, maar mede door een tegenvallende zomer in 2007 bleef het aantal Duitse toeristen vorig jaar stabiel. Daarnaast is het aantal Amerikanen gedaald (-3%). Een minder goed draaiende Amerikaanse economie, de dure euro en de krapte op de Amsterdamse hotelmarkt zijn hiervoor de belangrijkste verklaringen. Ook Japan is gedaald (-15%). De Japanse reismarkt staat al jaren onder druk. De belangrijkste reden is de dure euro ten opzichte van de yen waardoor het reizen naar Europa duurder wordt. De BRIC-landen daarentegen laten wel groei zien, al blijft hun volume vooralsnog bescheiden: Brazilië (+56%), Rusland (+14%), India (+13%) en China (+14%).

Binnenlands toerisme
Nederlanders brachten in 2007 17,6 miljoen vakanties door in eigen land. Daarmee is het binnenlands toerisme ten opzichte van 2006 licht gedaald (-1%). Met name de natte zomer ligt hieraan ten grondslag. De daling kwam in zân geheel voor rekening van een lager aantal kampeervakanties en verblijven in eigen accommodatie zoals tweede woning, stacaravan of boot. In hotels en bungalowparken werden wel meer vakanties doorgebracht (respectievelijk +8% en +5%).

Lichte groei in 2008
De groei van het inkomend toerisme zal voor 2008 lager zijn dan voorgaande jaren. Redenen hiervoor zijn een minder gunstige economische situatie in een aantal belangrijke herkomstlanden (ondermeer de Verenigde Staten), de invoering van de vliegtax waardoor er minder aanbod zal zijn van goedkope vliegmaatschappijen en de krapte op de Amsterdamse hotelmarkt. Voor de binnenlandse markt verwacht het NBTC een stabilisatie. Ook hiervoor geldt een minder gunstige economische situatie (lichte daling van de koopkracht). Daarnaast vinden in 2008 twee grote sportevenementen plaats (EK Voetbal en de Olympische Spelen). Voor zowel het inkomend als ook het binnenlands toerisme geldt dat dergelijke evenementen kan leiden tot uitgesteld boekingsgedrag en een lichte dip in het aantal vakanties in de maanden dat zij plaatsvinden.

Bron: www.nbtc.nl