Ingezonden persbericht


In een grote zeppelin kwam vanmiddag de wereldberoemde prentenboekenmaker Dick Bruna het podium van Jeugdtheater de Krakeling binnenvliegen waar presentatrice Dolores Leeuwin op hem wachtten. Samen met nijntje, Cathy Spierenburg, netmanager Z@ppelin, en Aagje van Heekeren, directeur Stichting Biblionef, gaven zij het startsein voor een unieke inzamelingsactie om ontwikkelingslanden te voorzien van kinderbibliotheken. Voor deze actie is er een speciaal nijntje-boek ontwikkeld dat door Nederlandse scholen, kinderopvangcentra en bibliotheken, maar zeker ook door particulieren gekocht kan worden.

Op het podium opende Dick Bruna samen met Dolores Leeuwin en zijn creatie nijntje een gigantisch boek met binnenin de nu nog lege boekenplanken. Door de verkoop van het speciale nijntje-boek is het de bedoeling dat deze planken symbolisch worden gevuld. Dat betekent dat er daadwerkelijk kinderbibliotheken in ontwikkelingslanden opgezet kunnen gaan worden. Geholpen door een aantal kinderen heeft Dick Bruna vervolgens ook, de door Capgemini ontworpen, interactieve website voor peuters en kleuters gelanceerd, waar de actie op te volgen is. De url van deze site is www.zappelinennijntje.nl.

De opbrengst van het prentenboek komt geheel ten goede aan de actie. Het boek is een initiatief van Mercis Publishing, de uitgever van de boeken van Dick Bruna, en Stichting Biblionef Nederland. Bij de start van Amsterdam Wereldboekenstad in april 2008 hopen Z@ppelin, Stichting Biblionef en Mercis Publishing de eerste bibliotheek te openen in Zambia.

Voor de redactie:
Voor foto's en logo's van Z@ppelin en nijntje kijkt u op: www.zappelinennijntje.nl/pers