Partij van de Arbeid

Timmermans op werkbezoek

10-01-2008 04:46

Tijdens het reces zitten onze bewindslieden niet stil. Zo bezocht PvdA-staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans woensdag 9 januari Den Bosch, Nijmegen en Grave om met verschillende betrokkenen te praten over de relatie tussen Nederland en Europa. Een verslag.

Den Bosch
In Den Bosch lanceerde de staatssecretaris 's ochtends op het Pierson College het door het Cito ontwikkelde themapakket voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs 'Europa in Beweging'. Een bijzonder pakket, omdat het er in slaagt het onderwerp Europa op natuurlijke wijze te vervlechten in de reguliere vakken. Dat bleek ook tijdens de lessen Frans, biologie/lichamelijke opvoeding en economie die de staatssecretaris bijwoonde.

Tijdens de les Frans stelden de leerlingen vragen over Europa en over het werk van Timmermans. De antwoorden waren in het Frans en werden waar nodig vertaald in het Nederlands. Op een vraag van Timmermans over contacten over de grens gaf ruim de helft van de klas aan bijvoorbeeld via internet contact te hebben met andere jongeren in Europa en ook graag een keer een tijdje in het buitenland te willen wonen of studeren. Timmermans moedigde de leerlingen aan dat ook echt te doen als ze de kans krijgen.

Nijmegen
In Nijmegen bezocht Timmermans samen met PvdA-wethouder Paul Depla het project De Eendracht. Dit is een unieke samenwerking tussen de amateurtak van voetbalclub NEC, het ROC Nijmegen, zorginstellingen en de gemeente Nijmegen. Het ROC begeleidt naast het NEC stadion, een groep leerlingen die al meerder scholen zonder diploma hebben verlaten, maar hier wel met succes aan hun toekomst werken. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder Europese subsidies.

De opleidingen van het ROC zijn praktijkgericht en de uitstraling van de voetballers van NEC die naast het gebouw op de trainingsvelden bezig zijn stimuleert de jongeren enorm. De leerlingen dragen samen verantwoordelijkheid voor het beheer van het gebouw, doen ervaring op in tal van functies en projecten in- en rondom het stadion van NEC en lopen stage bij andere bedrijven en instellingen die weer betrokken zijn bij De Eendracht. Ook houdt De Eendracht zich bezig met de risicojeugd onder de supporters. Het ROC Nijmegen werkt zeer 'klantgericht' door mensen in nauwe samenwerking met het MKB op te leiden en ervoor te zorgen dat de jonge werknemers voorbereid zijn op het werkterrein van het MKB in de regio. Dat werkterrein is Europa en het ROC Nijmegen noemt zichzelf dan ook een Europese school. In het onderwijs wordt veel aandacht besteed aan activiteiten in het buitenland en uitwisselingen. Zo ervaren de studenten volgens het ROC dat de Europese markt mede hun toekomst bepaalt en zijn ze goed toegerust voor het werken bij de bedrijven met veel internationale contacten in de regio.

Met algemeen directeur Swart van NEC sprak Timmermans over het Nederlands-Franse plan om sport een meer prominente positie te geven in Europa en over de noodzaak om nationale competities bijvoorbeeld in het voetbal te beschermen.

Grave
's Avonds was Frans Timmermans te gast bij de Sociëteit in Grave. Hij ging met de zaal, gevuld met ruim 120 mensen, het debat aan over alles wat met Europa te maken heeft. Timmermans: 'Er waren veel vragen, soms ook kritisch, maar iedereen was zonder uitzondering buitengewoon belangstellend.'

Lees de weblog van Frans Timmermans