FNV KIEM

Muziek kopiëren mag volgens wet zonder vergoeding Auteurs, uitvoerenden en producenten krijgen geen vergoeding voor het vrijelijk thuiskopiëren van hun muziek. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald, nadat rechtenorganisatie NORMA en de vakbonden FNV KIEM en Ntb een kort geding tegen de Nederlandse staat hadden aangespannen.

Uitvoerdende kunstenaars lopen jaarlijks vijf miljoen euro mis door het ontbreken van zon vergoeding. FNV KIEM is erg teleurgesteld in de uitspraak van de rechter. Nederland loopt daarmee met Denenmarken, waar een geheel ander systeem heerst, echt achter op Europa, zegt Hans Kosterman van FNV KIEM.

Vijftien landen hebben al een heffing op Mp3- en harddiskrecoders. Dit zijn allemaal landen die zich realiseren dat kunst en cultuur belangrijke pijlers in de samenleving zijn. En die pijlers blijven slechts overeind als de creatieve ondernemers, waar FNV KIEM voor opkomt, het inkomen krijgen waar ze wettelijk recht op hebben.

De minister van Justitie bepaalde onlangs dat een thuiskopievergoeding er in ieder geval tot 1 januari 2009 niet komt. Voor het kopiëren van blanco dragers bestaat wel een vergoeding, maar niet voor mp3- spelers en harddiskrecorders. In Nederland wordt hierop steeds meer gekopieerd.

Met het uitblijven van zon vergoeding is jaarlijks een totaalbedrag van ruim 16,3 miljoen euro gemoeid. Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs, kortweg NORMA, behartigt de belangen van musici, acteurs en andere uitvoerende kunstenaars op het gebied van naburige rechten. Samen met de vakbonden gaat zij zich beraden op volgende stappen.

---