Gemeente Mook & Middelaar


Feiten en stand van zaken Centrumplan Mook

Centrumplan Mook

Wat er speelt

De leefbaarheid in de kern Mook staat onder druk om een aantal redenen:


- Sterk verouderd gemeenschapshuis, dat niet meer voldoet aan hedendaags te stellen eisen;


- Gebrekkige huisvesting van openbare bibliotheek en aantal voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg;


- In de komende jaren toenemende vergrijzing van bevolking;


- Wegtrekkende starters door het ontbreken van voldoende woningbouwmogelijkheden;


- Geen herkenbaar centrum door sterke spreiding van voorzieningen op verschillende plekken;


- Doorsnijding door wegen met belangrijke verkeersfunctie (Rijksweg, Groesbeekseweg);


- Gebrek aan uitstraling openbare ruimte;


- Geen substantiële uitbreidingsmogelijkheden door ligging tussen Maas en belangrijke bos- en natuurgebieden.

Met de realisering van plannen voor de herontwikkeling van het centrum van Mook wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de oplossing van de gesignaleerde knelpunten. Voor de herontwikkeling is de gemeente Mook en Middelaar een samenwerking aangegaan met Woonmaatschappij Maasland te Ravenstein. Deze corporatie fungeert als ontwikkelaar van het geheel.

Planontwikkeling

In het kader van de herontwikkeling wordt een nieuw gemeenschapshuis gebouwd in combinatie met een sporthal en ruimten voor huisvesting van bibliotheek en kinderdagverblijf. Daarnaast wordt een zorg- en welzijnssteunpunt gerealiseerd, waarin huisartsen, fysiotherapie en een apotheek onderdak vinden. Het woningbouwprogramma omvat 76 appartementen in verschillende categorieën (koop/huur, sociaal/middelduur/duur), 24 verpleegunits en 4 grondgebonden woningen. Een nieuw plein wordt aangelegd op het kruispunt van Groesbeekseweg en Kon. Julianastraat/Gelrestraat, het Raadhuisplein alsmede de Groesbeekseweg tussen het nieuwe plein en het Raadhuisplein worden heringericht.

Waar staan we nu ?

Inmiddels hebben burgemeester en wethouders vrijstelling van het bestemmingsplan verleend voor de realisering van de bebouwing. Voor de openbare ruimte is nog een ontwerp in voorbereiding.

In zijn vergadering van 20 december 2007 heeft de gemeenteraad ingestemd met de realisatieovereenkomst, die ten behoeve van de ontwikkeling met Woonmaatschappij Maasland wordt afgesloten.

Maasland gaat nu aan de slag met de voorbereiding van de benodigde aanvragen voor de bouwvergunning. Daarnaast zal het ontwerp voor de openbare ruimte op korte termijn in procedure worden gebracht.

Naar verwachting zal in het najaar van 2008 kunnen worden gestart met de bouw.