Provincie Groningen

Cursus Gronings spreken, Grunnegers proaten 10 januari 2008

De vraag naar mondelinge beheersing van het Gronings is de afgelopen tijd sterk gegroeid. Daarom hebben Stichting Grunneger Toal en het Huis van de Groninger Cultuur een methode ontwikkeld om het Gronings te leren spreken.
Vooral burgers die in Groningen komen wonen, tonen zich bereid om het Gronings spreken onder de knie te krijgen. Maar ook inwoners die het Gronings vroeger niet 'mochten' spreken, willen over de drempel geholpen worden.
En wat te denken van het verpleegkundig personeel van ziekenhuizen en verpleeginstellingen, dat veel geconfronteerd wordt met patiënten die zich het best in het Gronings kunnen uitdrukken? Of van gemeentehuizen, nutsinstellingen of bedrijven met loketfuncties?

In deze cursus met veel voorbeelden van uitdrukkingen, maar ook met een thematische opbouw van de spreektaal is een volwaardige methode van het leren spreken van het Gronings opgebouwd. Net als bij het aanleren van iedere andere 'vreemde' taal, zal het van de cursist ook een zekere tijd vergen om het Gronings onder de knie te krijgen. Eén voordeel heeft men echter: men is al in het 'buitenland'! Om ons heen wordt toch nog relatief veel Gronings gesproken, dus de mogelijkheid om te oefenen ligt veelal op straat, of om de hoek.

Kijk voor meer informatie over de cursus bij Cultureel erfgoed op deze website.

10 januari 2008