Provincie Noord-Holland

Datum

10-1-2008

Onderwerp

Vleermuis- en bosuilenkasten in Beverwijk

C. van Twuijver

De provincie Noord-Holland heeft vleermuis- en bosuilenkasten geplaatst in Westerhout. Het plaatsen van deze kasten is een van de maatregelen die getroffen worden om de aanwezige natuurwaarden te beschermen en verder te ontwikkelen.

De Westelijke Randweg Beverwijk kent een lange voorgeschiedenis en een mooie toekomst. Nu de bestemmingsplannen in de drie gemeenten waar de weg loopt onherroepelijk zijn en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontheffing heeft verleend van de Flora- en faunawet start binnenkort de aanleg van de weg.

De provincie en de gemeenten spannen zich in om de aanwezige natuurwaarden te beschermen en verder te ontwikkelen. Naast het al in uitvoering zijnde Groen- en waterplan, worden extra maatregelen genomen in het kader van de aanleg van de Westelijke Randweg. Een van de eerste stappen is het plaatsen van de vleermuis- en bosuilenkasten. Het broedseizoen van de bosuil start begin februari. Uit onderzoek is gebleken dat de bosuilen graag gebruik maken van deze kasten. Ook de vleermuizen maken gebruik van de extra ruimte. In maart worden ze actief en zoeken rustruimte. In een later stadium worden ook nog nestgelegenheden opgehangen voor de buizerd.

Nestkast voor Bosuil
Nestkast en Bosuil