Uitspraken NMa voorbarig

10/01/2008 17:46



ActiZ



De zorgbranche wordt in een kwaad daglicht gesteld door voorbarige uitspraken van de heer Kalbfleisch, voorzitter van de NMa, bij de presentatie van de NMa-agenda 2008. De heer Kalbfleisch zegt aanwijzingen te hebben over mogelijke kartelvorming in de thuiszorg en voert de consument op als gedupeerde nog voordat hoor- en wederhoor hebben plaatsgevonden. ActiZ, organisatie van zorgondernemers, is ontstemd en verbaasd over deze vorm van stemmingmakerij van de toezichthouder.

ActiZ is ervan op de hoogte dat de NMa onderzoek doet naar de sector. ActiZ is van mening dat wanneer geconstateerd wordt dat bedrijven regels overtreden, zij daarvoor bestraft moeten worden. ActiZ pleit voor heldere regelgeving, waar zowel zorgaanbieders als consument bij zijn gebaat.

Zorgaanbieders opereren in een complexe en veranderende markt waarin de onderlinge afstemming van wet- en regelgeving nog zeer te wensen overlaat. Daar waar het ministerie van VWS aandringt op doelmatige samenwerking en ketenzorg, wil de NMa zorgketens tegengaan uit concurrentie-oogpunt. In een nieuwjaarstoespraak op voorhand een beschuldigende vinger wijzen naar de branche nog voordat harde bewijzen zijn gepresenteerd vindt ActiZ zeer ongepast. De scheidslijnen tussen keten en kartel zijn voer voor politiek en inhoudelijk debat. Actiz gaat dit debat graag aan en heeft de NMa hiervoor reeds half oktober vorig jaar uitgenodigd.