Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen zet met het Actieplan Wonen een trendbreuk in

10 januari 2008

Actieplan Wonen Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar vergadering van 8 januari jl. het Actieplan Wonen vastgesteld. Het actieplan waar wethouder Hans Versluijs zich voor inzet, beschrijft de Vlaardingse woonvisie tot 2030 en realisatie daarvan houdt een trendbreuk in.

Vlaardingen moet weer een aantrekkelijke woonstad worden waar mensen kunnen kiezen uit een gevarieerd en kwalitatief goed woningaanbod. Begin februari zal het Actieplan Wonen, Woonvisie 2008-2030 in de gemeenteraad worden besproken.

Vraag en aanbod
Uit de enquête van het woonwensenonderzoek (WoON 2006) kwam naar voren dat de Vlaardingse woningvoorraad is verouderd en niet meer aansluit op de vraag. Van de Vlaardingse woningvoorraad is tweederde van voor 1971 en 65% bestaat uit huurwoningen. Het merendeel van de flats in de stad bestaat uit verouderde direct-naoorlogse woningen zonder lift. Vlaardingers die geen gewenste woning kunnen vinden, verlaten de stad en het grote aanbod aan goedkope woningen trekt mensen met lagere inkomens aan uit de regio. Uit het onderzoek blijkt dat er vooral vraag is naar (middel)dure eengezinswoningen in de huur- en koopsector. Ook is er behoefte aan ruimer wonen in een groenere omgeving.

Trendbreuk
Voor het realiseren van het Actieplan Wonen is een grootschalige herstructurering gewenst waarbij verouderde wijken buiten het centrum geleidelijk worden omgevormd in wijken met meer eengezinswoningen. Diverse flats worden daar gesloopt en nieuwe woningen worden gebouwd in lagere dichtheden van 30 woningen per hectare, omringd door meer groen. Deze 'groenstedelijk woonmilieus' zullen in de toekomst bestaan uit 90% eengezinswoningen en 10% appartementen. In de 'centrumstedelijke woonmilieus' (Centrum, VOP en Oostwijk), is 50% eengezinswoningen en 50% appartementen het uitgangspunt. Om aan de stijgende vraag te voldoen zullen ook nieuwe locaties als het ziekenhuisterrein, de Marathonwegzone en de Maasboulevard worden ontwikkeld.

In totaal zullen tot 2030 circa 6.800 woningen, met name verouderde flats, worden gesloopt in een tempo van circa 300 woningen per jaar. Het aantal nieuw te bouwen woningen bedraagt in die periode 8.450; circa 400 per jaar.

Huisvestingsgarantie
Een belangrijke randvoorwaarde voor bovenstaande ontwikkeling is dat huishoudens met lage inkomens niet in de knel komen. De woningbouwcorporaties geven een huisvestingsgarantie af voor deze huishoudens. Aangezien Vlaardingen deel uitmaakt van de regionale woningmarkt, zal de herhuisvesting ook deels in de regio plaatsvinden.

Investeringen
Voor de realisatie van het Actieplan Wonen investeert de gemeente de komende periode 1,2 miljoen. Woningbouwcorporaties Waterweg Wonen en Samenwerking nemen investeringen voor hun rekening van circa 1,5 miljard euro ter verbetering van de woningvoorraad.