Ingezonden persbericht


Groep van 40 cavia's overspoelt opvang Dierenbescherming

Utrecht, 10 januari 2008

De opvang van Dierenbescherming Utrecht Amersfoort e.o. werd woensdag overspoeld door een groep van veertig cavia's. De diertjes waren afkomstig van een Utrechtse eigenaar, die er niet meer voor kon zorgen en ze daarom aan de Dierenbescherming afstond. Bij de eigenaar waren mannetjes (beertjes), vrouwtjes (zeugjes) en baby's gezamenlijk gehuisvest, waardoor hun aantal ongecontroleerd bleef groeien. De Dierenbescherming vreest dat veel volwassen vrouwtjes ook nu drachtig zijn, waardoor het aantal dieren in de opvang nog flink kan oplopen.

Wat begon als een onschuldige liefhebberij, liep al snel uit de hand toen de eigenaar besloot een beertje bij zijn vier zeugjes te plaatsen. Hierna groeide het aantal dieren zo hard, dat de eigenaar geen ruimte meer had om ze passend te huisvesten. De Dierenbescherming trof de veertig dieren verspreid over drie kooien, die bedoeld zijn om slechts enkele cavia's in te houden. Ten gevolge van de te krappe behuizing hadden meerdere dieren bijtwonden opgelopen.

In de opvang van de Dierenbescherming zijn de beertjes en de zeugjes gescheiden. De beertjes worden gecastreerd, van de zeugjes wordt afgewacht of ze drachtig zijn. Daarna zoekt de Dierenbescherming voor alle dieren een geschikte eigenaar. Omdat cavia's sociale dieren zijn, worden ze uitsluitend herplaatst in tweetallen of groepjes. Deze bestaan uit één beertje en één of meerdere zeugjes. Mensen die interesse hebben om twee of meer cavia's te adopteren, kunnen contact opnemen met Dierenbescherming Utrecht Amersfoort via tel. 030 ­ 246 88 66.

(einde bericht)