Senternovem


Nieuws

10-01-2008 | Pilot Duurzame Monumenten afgerond

Donderdag 10 januari gaan wethouder Hannie Kool-Blokland (Monumenten) en wethouder Huub van Klinken (Milieu) van gemeente Middelburg het resultaat bekijken van de unieke pilot 'Duurzame Monumenten' (DUMO). De eigenaar van het pand 'de Vergulde Schoe' in de Sint Janstraat 58, Bernard Vercouteren van den Berge, ontvangt beide wethouders in zijn huis om de resultaten van twee jaar onderzoek, ontwerp en bouw te bekijken.
Het monumentale pand 'de Vergulde Schoe' maakt deel uit van een landelijk project tot het ontwikkelen van een instrument om monumenten op energiegebied duurzaam te maken met respect voor de kwaliteiten van het monument. De gedachte is: als monumenten langer hun functie kunnen behouden, blijft het ook langer bewaarde voor het nageslacht. De gemeente Middelburg heeft een bedrag van EUR 7.000.- beschikbaar gesteld als tegemoetkoming in de duurzame investeringen voor het pand. Architect en eigenaar van 'de Vergulde Schoe', Bernard Vercouteren van den Berge, laat zien wat de afgelopen twee jaar na uitvoerig onderzoek is verricht en wat de resultaten zijn op energiegebied en op comfortgebied, natuurlijk in combinatie met de esthetische kwaliteiten van het monument.
Alhoewel het energielabel, tegenwoordig veel in het nieuws, niet verplicht is voor monumenten, kunnen de resultaten van deze pilot kunnen dienen als voorbeeld voor andere gebouwen binnen het beschermde stadsgezicht van Middelburg en natuurlijk ver daarbuiten! Naast een esthetische evaluatie is het project ook bekeken met een infra-rood camera. Meer informatie over deze pilot is te vinden op de website 'duurzamemonumenten'.
Binnenkort verschijnt ook de publicatie 'Duurzame Monumentenzorg', meer informatie hierover is bij NIBE te krijgen.