VU medisch centrum

Informatie over toekomstige polikliniek 'onbegrepen klachten' VUmc

10 januari 2008

Geachte heer, mevrouw,

U heeft naar aanleiding van de berichtgeving in de kranten en andere media interesse getoond in de polikliniek 'onbegrepen klachten' van VU medisch centrum. Via dit bericht hopen wij u zo goed mogelijk te informeren.

Algemeen informatie
De polikliniek zal medio 2008 worden geopend (VUmc is in overleg met de ziektekostenverzekeraar over de financiering). Helaas kunnen patiënten zich hiervoor nog niet aanmelden. Vanaf medio 2008 wordt een beperkt aantal patiënten in behandeling genomen die vanuit specialisten in VUmc worden doorverwezen met lichamelijk onbegrepen klachten.

Het wordt een polikliniek waar op een brede manier naar het probleem van de patiënt wordt gekeken en verder met psychiatrische en psychologische behandelingen wordt gewerkt. In deze polikliniek psychiatrie worden behandelmethoden gehanteerd die gebaseerd zijn op evidence-based-medicine (door middel van onderzoek bewezen succesvol te zijn). Homeopathische middelen en of andere alternatieve geneeswijzen vallen niet binnen deze behandelmethoden.

Vanaf januari 2009 worden ook patiënten in behandeling genomen die door de eigen huisarts in de regio verwezen zijn of door een specialist in een ziekenhuis.

Aanmelding
U komt pas in aanmerking voor de polikliniek psychiatrie als u verwezen wordt door een specialist of een huisarts. In de geplande opzet zijn nu geen patiënten opgenomen die zich middels zelfverwijzing aanmelden. Voor 2008 geldt in principe dat alleen patiënten in aanmerking komen die worden verwezen door specialisten in VUmc. In 2009 zullen ook patiënten in behandeling worden genomen die zijn doorverwezen door 'externe verwijzers', zoals huisartsen of specialisten die werkzaam zijn in andere ziekenhuizen. U kunt zich nu niet inschrijven op een wachtlijst.

Wij hopen u op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet

dienst communicatie VU medisch centrum
(balie patiëntenvoorlichting)
bron: Origineel