Milieudienst Rijnmond

DCMR tevreden over verkoop consumentenvuurwerk

10.01.2008

De DCMR Milieudienst Rijnmond kijkt tevreden terug op de afgelopen vuurwerkperiode. In het Rijnmondgebied controleerde de DCMR voor en tijdens de verkoopdagen 93 verkooppunten voor consumentenvuurwerk. In totaal werden bij 82 bedrijven geen noemenswaardige tekortkomingen geconstateerd. Ten opzichte van voorgaande jaren een duidelijke verbetering.
Bij elf bedrijven is proces-verbaal opgemaakt voor overtredingen van voornamelijk gedragsvoorschriften uit het Vuurwerkbesluit.

Jaarlijks terugkerende controle vuurwerkverkooppunten

Zoals gebruikelijk controleert de DCMR in het Rijnmondgebied voor en tijdens de vuurwerkverkoopperiode alle verkooppunten voor consumentenvuurwerk. In de gemeente Rotterdam gebeurt dat in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam (Brandweer) en de gemeentelijke dienst DS+V. Tijdens de voorcontroles wordt voornamelijk aandacht besteed aan de bouwkundige aspecten van de vuurwerkopslagplaatsen en de brandbeveiligingsinstallatie. Tijdens de verkoopperiode richt de aandacht zich vooral op de gedragsvoorschriften.

Voorschriften steeds beter nageleefd

De DCMR heeft de indruk dat steeds meer vuurwerkondernemers de regels over de opslag van consumentenvuurwerk in de vingers krijgen. De ondernemers verdienen een compliment voor de manier waarop zij de enorme hoeveelheid voorschriften in de praktijk uitvoeren. Vuurwerk ondernemers maken hun personeel tijdens de verkoopperiode steeds beter wegwijs in de manier van omgaan met consumentenvuurwerk. Over het algemeen voldoet de bouwkundige staat van alle vuurwerkopslagen in de regio ruimschoots aan de gestelde eisen voldoet. Bij de voorcontroles zijn vier processen-verbaal opgemaakt voor de aanwezigheid van consumentenvuurwerk in bewaarplaatsen waarvan de keuring was verlopen.
Een relatief kleine verbouwing of wijziging van een vuurwerkopslagplaats kan grote gevolgen hebben voor de bluscapaciteit van de brandbeveiligingsinstallatie. Het is dan zaak deze wijzigingen voor elkaar te hebben voordat het consumentenvuurwerk wordt aangevoerd en opgeslagen.

Minder processen-verbaal dan in voorgaande jaren

Tijdens de verkoopperiode ging het op enkele locaties mis met de naleving van de gedragsvoorschriften. Zo werden onder andere deuren van bewaarplaatsen open gehouden terwijl ze zelfsluitend moeten zijn en werd er consumentenvuurwerk aangetroffen op plaatsen waar dat niet binnen het bedrijf mocht liggen. Ook kon een brandslang de vuurwerkbewaarplaats bij een calamiteit niet goed bereiken en ontbraken over de hoeveelheid opgeslagen vuurwerk. Over dit soort gevallen is zeven keer proces-verbaal opgemaakt. Fors minder dan in voorgaande jaren.