Politie Brabant-Noord

Tieners verdacht van reeks woninginbraken

's-Hertogenbosch, 10-01-2008

Zoals de politie op 1 januari berichtte, zijn in de nacht van Oud op Nieuw in de Hambaken twee Bossche woninginbrekers van 14 en 15 jaar oud op heterdaad aangehouden. Naar aanleiding hiervan is de politie een uitgebreid onderzoek gestart en is de volgende dag op 2 januari de derde verdachte, een 15-jarige Bosschenaar, aangehouden.

Voorzijde aanbellen, achterzijde inbreken

Uit het onderzoek is gebleken dat de jongens in de kerstvakantie in wisselende samenstelling op pad gingen en verantwoordelijk zijn voor een tiental woninginbraken in de Hambaken. Daarbij belde één van de verdachten, een kleine jongen met getinte huidskleur, aan de voorzijde van de woning aan en werd er vervolgens door zijn kameraden aan de achterzijde ingebroken. Soms werd er eerst met een smoes aangebeld en pas later op de dag, als de bewoner(s) niet thuis waren, ingebroken. De inbrekers hadden het voornamelijk voorzien op mobiele telefoons, fotocamera's, computerapparatuur en flatscreens.

Leeftijdgenootjes meevragen op inbrekerspad, uw kind ook?

De politie vermoedt dat leeftijdgenootjes in de wijk Hambaken door de verdachten benaderd zijn om mee op inbrekerspad te gaan. Misschien werd ook uw kind door hen benaderd. De politie komt graag in contact met tieners die dit is overkomen en/of hun ouders die hier weet van hebben. Of misschien is het u opgevallen dat een kleine, getinte jongen bij uw buren aanbelde en dat een groepje jongeren zich verdacht aan de voor- dan wel achterzijde van de woning heeft opgehouden. Ook dan komt de politie graag met u in contact.

Offensief

De politie houdt een speciaal offensief tegen woninginbraken. Inbrekers blijken vooral in de donkere maanden, als de avonden vroeg vallen toe te slaan. De politie is de komende maanden dan ook extra alert op woninginbrekers. Van het extra in de gaten houden van de bij de politie bekende inbrekers tot extra surveillance in wijken waar veel wordt ingebroken. Mede dankzij dit offensief is het aantal woninginbraken in 's-Hertogenbosch in december 2007 met meer dan de helft gedaald ten opzichte van december 2006.

Oproep aan inwoners

De politie doet een oproep aan alle inwoners om te helpen bij het voorkomen van woninginbraken. Bewoners worden verzocht verdachte personen, vreemde autos of situaties die zij niet vertrouwen direct te melden bij de politie via 0900-8844. Daarnaast kunnen burgers preventieve maatregelen nemen zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als zij weggaan.