Openbaar Ministerie

Reactie OM Leeuwarden op niet-ontvankelijkheid in vervolging zedenzaak Augustinusga

Leeuwarden, 10 januari 2008

Als reactie op berichtgeving in de media over de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden op 3 januari jl. waarin het OM niet ontvankelijk werd verklaard in de vervolging van drie verdachten in een zedenzaak, verklaart het OM Leeuwarden het volgende.


1. Het verhoor van de verdachte in de desbetreffende strafzaak is wel degelijk digitaal opgenomen. Het betreft hier een geluidsopname. Echter, de dvd die één dag voor de zitting door de verdediging werd opgevraagd, kon niet aan de advocaat ter hand gesteld worden omdat de politie deze inderdaad op dat moment niet kon vinden. Dergelijke opnamen worden opgeslagen bij de politie en maken geen deel uit van het procesdossier. Wel wordt er een verslag gemaakt dat in het proces-verbaal wordt opgenomen. (Overigens is ook de aangifte digitaal opgenomen.) De originele audio-opname staat op de harde schijf van de politiecomputer en is beschikbaar.


2. De verhorend rechercheur in de zaak is een gecertificeerde, ervaren zedenrechercheur die zich fulltime bezighoudt met zedenzaken. De Aanwijzing 'opsporing en vervolging inzake seksueel misbruik' van het College van procureurs-generaal van 30 november 2004 waarnaar de rechtbank in haar vonnis verwijst, verplicht niet dit in het proces-verbaal op te nemen.


3. Het informatieve gesprek met de aangever, dat volgens het vonnis van de rechtbank niet is gehouden, is wel gevoerd maar viel samen met de aangifte die het slachtoffer op dat moment direct wilde doen. Overigens is een informatief gesprek slechts aangewezen in zedenzaken waar sprake is van zogenoemde afhankelijkheidsrelaties (zoals bijv. familierelaties en voogd-kindrelaties). In de onderhavige zaak was daar geen sprake van.

Gelet op bovenstaande vecht het OM de beslissing van de rechtbank aan in hoger beroep. De behandeling van het hoger beroep zal naar verwachting binnen een aantal maanden dienen bij het gerechtshof te Leeuwarden.