Gemeente Nuenen


Koninklijke onderscheiding voor de heer J. A. (Jan) van Vliet

Koninklijke onderscheiding voor de heer J. A. (Jan) van Vliet bij zijn afscheid als voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Meare.

Tijdens een bijeenkomst op de Meare-lokatie Eckartdal, (in ontmoetingscentrum De Herberg), Nuenenseweg 1 te Eindhoven, op woensdagavond 9 januari aanstaande om 19.45 uur, wordt aan de heer J. A. (Jan) van Vliet, bij gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Meare, de Koninklijke onderscheiding LID IN DE ORDE VAN ORANJE-NASSAU uitgereikt, door de burgemeester van de gemeente Nuenen, mr. W. R. Ligtvoet.

J. A. (Jan) van Vliet (05-05-1935), wonende Brabantring 15, 5672 EE Nuenen:

De heer Jan van Vliet heeft zich de afgelopen 21 jaar verdienstelijk gemaakt binnen het terrein van de volksgezondheid en welzijn door zijn inzet bij de Centrale Cliëntenraad van Meare (zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking in Zuidoost-Brabant):
* 1986-1998, (12 jaar) bestuurslid van de toenmalige Familievereniging van Eckartdal.

* 1998-heden, (9 jaar), voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Meare.

* Bestuurslid van Stichting Custodia, die gelden van de bewoners beheert.

* Bestuurslid van het algemeen bestuur van de Regionale Federatie van Ouderverenigingen in Zuidoost-Brabant.

* Jan van Vliet was ook betrokken bij de fusie van Meare met zorgaanbieder De Plaatse.

De heer van Vliet heeft zich bestuurlijk ingezet voor de medezeggenschap en zijn verdiensten heeft hij opgebouwd in een context van grote veranderingen, zoals de nieuwe wetgeving WMCZ (de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen) en twee fusieprocessen in 2000 en 2006.

Vanaf 2005 tot heden is Jan van Vliet vrijwilliger bij de Stichting Regie over Eigen Leven. Hij is lid van de werkgroep Ouders. Deze werkgroep houdt zich bezig met het verspreiden van het gedachtegoed van deze stichting o.a. naar ouders en cliëntenorganisaties. Hij deelt zijn ervaring en kennis met andere ouders en verwanten, maar ook met ondersteuners en hulpverleners. Jan van Vliet is zeer actief geweest bij het ontwikkelen van een methodiek voor het opzetten van een persoonlijk netwerk voor mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is omgezet in de cursus "Natuurlijk, een netwerk".

In zijn jeugd, van 1952 tot 1960, was Jan van Vliet ruim 8 jaar leider van de Scoutinggroep De Kempenaar in Eindhoven.

Decorandus was voor zijn pensionering werkzaam als verzekeringsinspecteur bij het IAK.

De heer Jan van Vliet heeft zich met bovenstaande activiteiten op bijzondere wijze ingespannen ten bate van de samenleving. Vanwege zijn totale verdiensten ontvangt hij bij zijn afscheid als voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Meare de Koninklijke Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.