Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 7 januari 2008

Schotse Hooglanders gaan Refugium begrazen

Binnenkort gaan twee Schotse hooglanders het Refugium begrazen, een natuurgebied tussen Nieuw Den Helder en de Donkere Duinen. De koeien die er nu lopen, Lakenvelders, verhuizen tijdelijk naar Fort Dirksz Admiraal en gaan daar de Exmoor pony gezelschap houden. Voordat het zover is wordt het hekwerk rond het Refugium vernieuwd.

Het Refugium is in 2007 overgedragen van de gemeente Den Helder naar Landschap Noord-Holland, de beheerder van bijna alle duingebieden rondom Den Helder. Het is een zeven hectare groot gebied dat is ontstaan door natuurontwikkeling. Het ligt als een scheg tussen de bebouwing van Nieuw Den Helder, De Grafelijkheidsduinen en de Donkere Duinen. De gemeente zorgde voor een gevarieerde begroeiing in het gebied door er een aantal Lakenvelders te laten grazen. Landschap Noord-Holland kiest voor Schotse hooglanders omdat het een rustig en vriendelijk koeienras is. Bovendien kunnen ze het hele jaar buiten blijven. Ook in de Grafelijkheidsduinen en in Mariëndal gebruikt het Landschap Schotse hooglanders waardoor uitwisseling van dieren mogelijk is, bijvoorbeeld van stieren. Iedereen kan de dieren en het terrein vanaf de Bremstraat en het Hengstepad goed bekijken. Landschap Noord-Holland maakt plannen om het Refugium beter toegankelijk te maken voor wandelaars.

Voordat de Schotse hooglanders losgelaten worden wil Landschap Noord-Holland het hekwerk rondom het gebied verbeteren. Dit om te voorkomen dat de runderen uitbreken. Het hekwerk wordt zo geplaatst dat het niet opvalt. Aan een kant van het gebied komt het hek in de bosrand te staan, aan de andere kant zal riet het hek aan het oog onttrekken.

De begrazing in dit soort gebieden zorgt voor een gevarieerde plantengroei. Op de ene plek wordt de vegetatie kort en de bodem schraal gehouden en op plekken waar veel mest terecht komt, kunnen planten groeien die van een voedselrijke bodem houden. Dit levert een rijke plantengroei op met soorten als riet en welriekende nachtorchis



Landschap Noord-Holland