Ingezonden persbericht


Brabantse gemeenten verbeteren hun scores in elektronische dienstverlening dankzij SOA-oplossing van Inter Access

Hilversum, 10 januari 2008 - Vier Brabantse gemeenten: Hilvarenbeek, Baarle-Nassau, Oosterhout en Oisterwijk, hebben de midoffice-oplossing Web+ (een Service-Oriented Architecture) van ICT-dienstverlener Inter Access in gebruik genomen. Met Web+ hebben de gemeenten niet alleen de elektronische dienstverlening aan burgers verbeterd. Ze stegen ook op de ranglijst van de continue monitor van advies.overheid.nl. Deze beoordeelt de websites van gemeenten op informatievoorziening en de mate van elektronische dienstverlening. Hilvarenbeek behaalde aan het eind van 2007 in de algemene ranglijst van 443 gemeenten een 32ste plaats en in de ranglijst van kleine gemeenten een uitstekende vijfde positie. Op het onderdeel elektronische dienstverlening behaalde Hilvarenbeek, mede dankzij Web+, een score van 65%. Een van de kleinste gemeenten van Nederland, Baarle-Nassau, mistte maar net de top 100, maar behaalde op elektronische dienstverlening een score van 70%.

De vier gemeenten werken op ICT-gebied samen binnen Equalit, het Shared Service Center (SCC) van de gemeente Oosterhout. Equalit zorgt vanuit een eigen locatie in Oosterhout voor de volledige IT-ondersteuning en -advisering van de vier deelnemende gemeenten. Het gaat om totaal circa 850 werkplekken.

Equalit oriënteerde zich in 2006 op een midoffice-oplossing voor de deelnemende gemeenten. Na een nader onderzoek onder mogelijke leveranciers koos de organisatie voor Web+ van Inter Access. "Belangrijkste reden was het feit dat Inter Access toen als enige een werkende oplossing kon laten zien", zegt Ulco Hollink, senior beleidsadviseur Informatievoorziening bij Equalit. "Web+ was toen al bij verschillende gemeenten in gebruik, wat ook betekende dat we referentiebezoeken konden brengen. Verder werkt, zoals door ons vereist, Web+ in een Oracle-omgeving. Die factoren samen leidden eind 2006 tot de keus voor Web+ voor de Equalit-gemeenten. We nemen de oplossing op basis van een ASP-model af, waarbij Inter Access de sofware host en de technische kant voor zijn rekening neemt. Wij kunnen ons zo volledig richten op de praktische inrichting. De midoffice is in 2007 gefaseerd bij de gemeenten ingevoerd. Voor toegangscontrole is gekozen voor DigiD als autorisatiemiddel."

Als eerste werkte Equalit samen met de Gemeente Waalwijk aan het ontwerpen van verschillende elektronische formulieren waarbij de standaarden van de Stichting ICTU het uitgangspunt zijn. Klanten (bedrijven en burgers) in de Equalit-gemeenten kunnen inmiddels verschillende producten elektronisch afnemen. Voorbeelden zijn het aanvragen van een uittreksel of een kapvergunning, of het doorgeven van een verhuizing. Deze mogelijkheden worden in de komende tijd verder uitgebreid en verfijnd. Zo gaat Equalit het aanvraagformulier voor een kapvergunning koppelen aan een digitaal kaartje waarop de aanvrager precies kan aangeven om welke boom het gaat. Verder komt er een koppeling tussen het elektronische archief en het documentmanagementsysteem. Met deze op Oracle gebaseerde SOA-oplossing kan een aanvrager op termijn via internet een totaalbeeld krijgen van de status van zijn of haar digitale en papieren aanvragen.

Inter Access werkte bij de uitvoering en oplevering nauw samen met Seneca Webdevelopment, leverancier van SmartSite CMS en PDC, en met BCT, leverancier van het Document Management Systeem Corsa.

###

Over Inter Access
Met ruim 1.100 medewerkers in Nederland en België is Inter Access de IT-dienstverlener voor de ontwikkeling èn het beheer van de informatievoorziening van middelgrote en grotere organisaties in de publieke sector, zorg, handel, industrie en financiële dienstverlening. Met onze kernactiviteiten Consulting, Technology, Solutions en Managed Services bieden we onze klanten integrale IT-oplossingen op basis van standaardcomponenten dan wel op basis van maatwerk, of door de inzet van mensen met hoogwaardige kennis en ervaring. Inter Access kiest bewust voor het toepassen van op standaarden gebaseerde technologie van de toonaangevende leveranciers IBM, Microsoft, Oracle en SAP. Daardoor zijn krachtige partnerships gegroeid en ontvangt Inter Access jaar na jaar prestigieuze innovatieprijzen.

Ingezonden persbericht