Gemeente Winterswijk


College legt beeldkwaliteitplan voor aan de raad


10 januari 2008

Winterswijk - Het college gaat de raad voorstellen om in te stemmen met een beeldkwaliteitplan voor het kernwinkelgebied. In dit plan staan de verbeterpunten in het kernwinkelgebied per pand geformuleerd waardoor voor ieder pand beeldkwaliteit op maat ontstaat. Bij het plan hoort een subsidieverordening om gebruikers en eigenaren te stimuleren hun pand daadwerkelijk te verbeteren.

Momenteel legt de gemeente beeldkwaliteit van gebouwen globaal vast in de welstandsnota. De regels van uitstallingen, terrassen en reclame zijn vastgelegd in de algemene plaatselijke verordening. Het beeldkwaliteitplan is opgesteld om specifieker in te kunnen spelen op de beeldkwaliteit in het kernwinkelgebied.

Inhoud plan
In het beeldkwaliteitplan staat per pand uit het kernwinkelgebied weergegeven welke verbeterpunten er zijn op het gebied van gevelbeeld, reclame, terrassen en uitstallingen, luifels en drooglopen. Door toepassing van deze verbeterpunten kunnen ontwikkelingen in de straatwanden worden gestuurd zodat uiteindelijk in het gehele winkelgebied een kwalitatief hoogwaardig beeld ontstaat.

Procedure en subsidieverordening
Het beeldkwaliteitplan wordt onderdeel van het welstandsbeleid. Iedere bouwaanvraag die voor een pand uit het kernwinkelgebied binnenkomt, wordt getoetst aan dit onderdeel van de welstandsnota.

Subsidieverordening
Om eigenaren en gebruikers aan te moedigen het aanzicht van hun pand daadwerkelijk en op zo kort mogelijke termijn te verbeteren, is er subsidie mogelijk. Gebruikers kunnen hierin zowel voor gevelverbetering als voor verbetering van bijvoorbeeld uitstallingen, terrassen en reclame subsidie aanvragen.